Π. Ο. Π. Σ.

e mail: omopolit@otenet.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Για τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτριο Μάρδα

Θέμα: Η καθυστέρηση συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών από το Γ.Λ.Κ.

1. Οι αποχωρούντες από την υπηρεσία δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί και οι οικογένειές τους διαμαρτύρονται έντονα στην Ομοσπονδία μας για την καθυστέρηση έκδοσης συνταξιοδοτικών πράξεων και την καταβολή της σύνταξής τους από τις αρμόδιες διευθύνσεις κανονισμού και πληρωμής των Συντάξεων του Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν  οι υπηρετούντες υπάλληλοι όλων των βαθμίδων για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.
  2. Η καθυστέρηση επεξεργασίας των εκκρεμών ήδη  συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται κατά την εκτίμησή μας στην αθρόα και ακούσια έξοδο των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, στην έλλειψη προσωπικού της και στη μη αντικατάστασή του εξειδικευμένου προσωπικού της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησής του ή και για άλλη αιτία.
  3. Η προκαταβολή ποσοστού  της σύνταξης σύμφωνα με το Ν. 4151/2013 είναι θετικό μέτρο, πλην όμως δεν αντιμετωπίζονται συνολικά οι ατομικές και οι οικογενειακές ανάγκες των συνταξιούχων δεδομένου ότι η χρονολογία έκδοσης της πράξης συνταξιοδότησης συνδέεται και με τη χρονολογία έκδοσης των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ (τ. ΤΕΑΔΥ)   ΜΤΠΥ και ΤΠΔΥ (εφάπαξ αποζημείωση).
  4. Η Ομοσπονδία μας προτείνει για τους εξερχόμενους από την υπηρεσία υπαλλήλους και λειτουργούς με 35 έτη πραγματική συντάξιμη και δημόσια υπηρεσία να απονέμεται ολόκληρη η σύνταξη και για τις μεταβιβάσεις των συντάξεων ταυτόχρονα να κανονίζεται ολόκληρη η σύνταξη στα δικαιούχα πρόσωπα.                                                                                                            Στην περίπτωση αυτή με την έκδοση των σχετικών συνταξιοδοτικών πράξεων και τον έλεγχο αυτών θα επέρχονται οι σχετικές διορθώσεις στους τυχόν εσφαλμένους υπολογισμούς με την προϋπόθεση, ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα εκτιμήσουν ότι μπορεί η διαδικασία αυτή να πραγματοποιηθεί.
  5. Για τους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια και λόγω των αλλεπάλληλων μειώσεων των συντάξεών τους από τους μνημονιακούς νόμους, να υπάρξει ρύθμιση που να αποβλέπει στην ατομική και οικογενειακή τους επιβίωση.

Κύριε Υπουργέ,

Σας υποβάλλουμε θερμή παράκληση και σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την τοποθέτηση του κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού στις αρμόδιες .Διευθύνσεις των Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και να πάρετε κάθε πρόσφορο μέτρο για την επίσπευση  των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων και την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά θα επιδείξετε ενδιαφέρον και ευαισθησία στους συνταξιούχους μας και θα ικανοποιήσετε το παραπάνω αίτημά μας ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της βάναυσης και απάνθρωπης λιτότητας που υποφέρει η  ελληνική κοινωνία.

Με κάθε τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ