Τηλ. 210 8253544 – 210 8811187 – fax: 210 8819035                                  Αθήνα, 3/12/2018

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1947                                                                                  Αρ.πρωτ: 542

Προς τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ

και τους Συνδέσμους- Συλλόγους Πολιτικών Συνταξιούχων όλης της χώρας

Θέμα: «Άσκηση ενδίκων μέσων»

Σας ενημερώνουμε ότι για τη διακοπή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (άρθρο 11 του Ν.3865/2010) μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σύμφωνα με την αριθ. 244/2017 Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη διεκδίκηση αναδρομικών, μπορεί ο συνταξιούχος., εφόσον επιθυμεί, να καταθέσει μέσω δικηγόρου, αγωγή ενώπιον του ΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθορίζοντας και το ακριβές ποσό των αναδρομικών που παράνομα έχουν παρακρατηθεί. Στην ίδια αγωγή μπορεί να ζητηθούν και τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας.

Σημειώνεται ότι η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έχει επιβληθεί μόνο στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400,01 ευρώ το μήνα ακαθάριστα, όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του συνταξιοδοτικού Φορέα (ΓΛΚ-ΕΦΚΑ). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται μόνο το επίδομα εξομάλυνσης.

Να έχετε πάντως υπόψη ότι τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία δημοσίευσης της παραπάνω απόφασης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2017. Οι αγωγές μπορούν να κατατεθούν και ομαδικά καθώς και οι αγωγές κατά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) σε άλλα Δικαστήρια (Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία κλπ)

Σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη για τις μειώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.4051 και 4093/2012 μπορούν να ασκηθούν ενστάσεις ενώπιον του Α’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ατομικά.

Σχετικό υπόδειγμα θα σας αποστείλουμε σύντομα. Η υποβολή της ένστασης θα είναι ατομική και θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέσω της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Χρ. Μπουρδούκης                                                                                     Ερμ. Λινάρδος