FacebookTwitter

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

Aθήνα 27/5/2022

Προς

Το Συνέδριο της ΠΟΠΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 

Συνάδελφοι,

Ο Ιμπεριαλιστικός Πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και τρείς μήνες και κλιμακώνεται επικίνδυνα, αποτελεί συνέπεια της σύγκρουσης ανάμεσα σε 2 Ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και Ρωσία με τους συμμάχους της από την άλλη.

Γίνεται στη βάση μακροχρόνιων σχεδιασμών για την επέμβασή τους στην περιοχή, μέσα σε σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών, των δικτύων μεταφοράς ενέργειας καθώς και για γεοστρατηγικούς στόχους.

Τεράστια ευθύνη φέρουν οι ως τώρα κυβερνήσεις για την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟΐκούς σχεδιασμούς, οι οποίοι την χρησιμοποιούν ως ορμητήριο κατά των λαών, κάνοντάς την στόχο αντιποίνων σ’ ένα ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης.

Η πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των ΝΑΤΟΐκών βάσεων από την Βουλή στη χώρα μας, με την ευθύνη όλων των ως τώρα κυβερνήσεων, αυξάνει και μονιμοποιεί τους κινδύνους.

Ο λαός μας δεν έχει κανένα συμφέρον να ταχθεί με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο.

Αντίθετα έχουμε χρέος να πάρουμε θέση, ή με τους λαούς για την ειρήνη, την ευημερία και την πρόοδό τους ή με την φρίκη του Πολέμου για τα μεγάλα συμφέροντα.

Συνάδελφοι ξέρουμε καλά ότι ο πόλεμος και η ακρίβεια πάνε μαζί.

Τσουνάμι ακρίβειας σαρώνει σήμερα το λαΐκό εισόδημα, κυρίως σε ενέργεια, είδη πλατιάς κατανάλωσης, νοίκια και αλλού, ενώ τα νοσοκομεία και τα σχολεία είναι στα όρια της κατάρρευσης, σε συνδυασμό και με τις συνέπειες της Πανδημίας.

Ανεπαρκή είναι τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη στήριξη του λαΐκού εισοδήματος, οι αυξήσεις που προβλέπονται στον κατώτατο μισθό, εξανεμίζονται από τον Πληθωρισμό.

Παράλληλα οι μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας κερδίζουν τεράστια ποσά από τις πράσινες business  ενώ οι μεγάλες αλυσίδες super market και οι βιομηχανίες τροφίμων μετρούν υπερκέρδη από τις τεράστιες ανατιμήσεις.

Οι αγώνες του λαού μας κατά της αβάσταχτης ακρίβειας, της φτώχιας και της ανεργίας πρέπει να ενταθούν κόντρα στην επίκλιση του συμβιβασμού λόγω πολέμου τώρα, λόγω κρίσης και πανδημίας χθες.

Οι συνταξιούχοι με τους νόμους Χατζηδάκη και για τον συγχρονισμό του ΕΦΚΑ έχουν επί πλέον λόγους να ανησυχούν για την τύχη των επικουρικών και κύριων συντάξεών τους.

Κι επειδή δεν υπάρχουν σωτήρες, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να μπει μπροστά, ενισχυμένο και ορμητικό για τα απαιτήσει αγωνιστικά :

 • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον καταστροφικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να καταργηθούν οι βάσεις-ορμητήρια κατά των λαών
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις
 • Να δοθούν τώρα η 13η και 14η σύνταξη και μισθός
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης
 • Κατάργηση όλων των αντιλαΐκών και αντιασφαλιστικών νόμων
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαΐκά νοικοκυριά
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό
 • Να ανακεφαλοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία
 • Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις
 • Να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξιμες αποδοχές και η όποια αύξηση έχει αποδοθεί στους νέους συνταξιούχους (μετά το 2016) να αποδοθεί και στους συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2016 νόμος 4387/2016 του Κατρούγκαλου.
 • Να αποδοθεί το νομοθετημένο 0,5% του ΑΕΠ για τις συντάξεις.
 • ΟΧΙ στους αντισυνδικαλιστικούς νόμους. Να μείνει στα χαρτιά ο ν. 4808/2021.

 

ΕΚΣΔΗ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

Aθήνα 27/5/2022

 

Προς

Το Προεδρείο του Συνεδρίου

Της ΠΟΠΣ

 

Παρατηρήσεις της ΕΚΣΔΗ για τα ψηφίσματα

 1. Εκτός από τους 32 αντιπροσώπους της ΕΚΣΔΗ ψηφίστηκε από άλλους 6 που προφανώς είναι ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο που για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, οδηγεί τους λαούς στην φτώχια στο θάνατο και την προσφυγιά.
 2. Η ΕΚΣΔΗ συμφωνεί με το πλαίσιο των αιτημάτων που βάζει η ΕΠΟΣ. Δεν το ψηφίζει όμως γιατί δεν δείχνει την αιτία και τον ένοχο και δεν προτείνει λύση.
 3. Ομόφωνα ψηφίστηκε το ψήφισμα για τους Πόντιους.

ΕΚΣΔΗ

 

Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top