Τηλ. 210 8253544 / 210-8810013/ fax:210-8819035

-ΒΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ-

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Α. 1.Συγκεντρωση διαμαρτυρίας των Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Την Παρασκευή 24/6/2022 στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση των συνταξιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συμμετοχή που ξεπέρασε τις 12.000, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

Οι συνταξιούχοι αφού άκουσαν τις ομιλίες των Πρόεδρων των Οργανώσεων- πρώτος μίλησε ο Προέδρος της ΠΟΠΣ- με συνθήματα που εξέφραζαν την πικρία αλλά και την οργή τους και στη συνέχεια με δυναμική πορεία πέρασαν πρώτα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου στην 20λεπτη στάση στην είσοδο του Υπουργείου, εκφράστηκαν με πολύ σκληρά συνθήματα κατά του Υπουργού και απαίτησαν αμέσως την απόδοση των 20 λεπτών στις Οργανώσεις τους, τα οποία παρανόμως παρακρατούνται για 4,5 χρόνια. Στη συνέχεια η πορεία με την ίδια δυναμική πορεύθηκε στην ελληνική Βουλή. Εκεί εκπρόσωποι των Οργανώσεων παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα της συγκέντρωσης με όλα τα αιτήματα. Το γραφείο του Προέδρου της Βουλής δεσμεύτηκε να παραδώσει αντίγραφα του ψηφίσματος σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Στη συνέχεια η συγκέντρωση διαλύθηκε χωρίς κανένα επεισόδιο, δίνοντας όμως τη διαβεβαίωση ότι θα επανέλθουμε με μεγαλύτερη παρουσία και δυναμικότερη διαμαρτυρία, εάν δεν δοθούν οι σωστές λύσεις στα αιτήματά μας.

Υ.Γ.: Όπως ενημέρωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Πρωθυπουργός επειδή βρίσκεται εκτός Ελλάδος- και αυτή είναι η αλήθεια- η συνάντηση που ζητήθηκε με τους εκπροσώπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων μαζί του, θα πραγματοποιηθεί στις προσεχείς άμεσες ημερομηνίες.

1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΠΣ

ΑΘΗΝΑ 24/6/2022

«Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ, γιατί και πάλι ξεπερνώντας τις δύσκολες συνθήκες του καιρού αλλά και του κορωνοϊού, δίνετε δυναμικά το παρόν και σε αυτή τη συνάντηση.

Ιδιαίτερα θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους Συναδέλφους και τις Συναδέλφισσες που υπερέβησαν την κούραση της μετακίνησης από την επαρχία, δίνοντας και πάλι καθαρή και βροντερή παρουσία στον κοινό μας αγώνα.

Σήμερα στέλνουμε όλοι μαζί το μήνυμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας για δυναμική διεκδίκηση, χωρίς καμία υποχώρηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Στέλνουμε το μήνυμα στους πολιτικούς της χώρας μας ότι η αξιοπρέπειά μας και η απαίτησή μας για ποιότητα ανθρώπινη της ζωής μας, είναι αγώνας χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Στέλνουμε το μήνυμα πρώτα στην Κυβέρνηση που έχει την πολιτική ευθύνη και συγχρόνως τη δυνατότητα να μας δώσει λύσεις, αμέσως στα προβλήματά μας, που προκλήθηκαν από τις πολιτικές των μνημονίων και μετά, και που συνεχίζουν να μας υποβάλλουν σε συνεχείς δοκιμασίες.

Είναι ανεπίτρεπτο να παρακρατείται αδικαιολόγητα και παράνομα το εθελούσιο 20λεπτο της συνδρομής των Συναδέλφων, που το δίνουν για τη λειτουργία των Οργανώσεών μας.

-Η ακρίβεια με τις φοβερές αυξήσεις έχει υποβαθμίσει τη ζωή μας, με συνέπειες τη φτώχεια και την οικονομική μας εξαθλίωση.

-Η αγοραστική δύναμη των συντάξεών μας πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, χωρίς την όποια απόδοση να την καταπιεί η προσβλητική, βάρβαρη και άδικη προσωπική διαφορά.

-Είναι απαράδεκτη και άδικη η νέα ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας και βεβαίως θα την πολεμήσουμε με όλα τα μέσα.

-Είναι αδικαιολόγητη και επικίνδυνη η νέα ρύθμιση της επικουρικής σύνταξης.

-Η ΕΑΣ επιτέλους να καταργηθεί και να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα.

-Είναι βάρβαρος και άδικος ο τρόπος φορολόγησης των αναδρομικών και όχι μόνο.

Δεν αναφέρομαι στα υπόλοιπα που, δυστυχώς, είναι και πολλά και πολύ μεγάλα.

ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ

-Στέλνουμε μήνυμα συνολικά στην αντιπολίτευση και τους λέμε: ΚΑΘΑΡΑ και δημόσια να μας πουν τι απαντούν στα αιτήματά μας.

Εμείς λέμε σε όλους ότι θα τους τιμήσουμε αναλόγως και στις εθνικές εκλογές.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου

Σας καλώ όλους

Αφήνοντας τις πολιτικές μας αντιλήψεις και τις κομματικές επιλογές για άλλα πεδία

Να παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασιστικοί και να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα κοινά μας δίκαια αιτήματα με όλες μας τις δυνάμεις.

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ- ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ- ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ-ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.»

Β. Στα πλαίσια της συνεργασίας των Ομοσπονδιών και Πανελλήνιων Συλλόγων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και βάσει των αποφασισθέντων και προγραμματισθέντων δραστηριοτήτων, αντιπροσωπεία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων πραγματοποίησε τις παρακάτω συναντήσεις, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία για τις εξοντωτικές περικοπές των συντάξεών μας με διάφορα προσχήματα, την υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την αυθαίρετη άρνηση και καθυστέρηση της καταβολής της προαιρετικής εισφοράς των συνταξιούχων των 0,20 λεπτών από το Υπουργείο Εργασίας

1.Συνάντηση των εκπροσώπων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας (την ΠΟΠΣ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Ερμόλαος Λινάρδος).

Στις 22/6/2022 και ώρα 14.00μ.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργού Εργασίας κ.Χατζηδάκη, παρευρισκόμενου και του Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Εργασίας, κ. Τσακλόγλου στο Υπουργείο Εργασίας.

Η Γενική Γραμματέας, γνωρίζοντας τα θέματα, ανακοίνωσε ότι πρόθεση του Υπουργού είναι να δοθεί η προαιρετική εισφορά, αλλά αφού ολοκληρωθεί, όσο δυνατόν συντομότερα, η νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Η αντίδραση όλων μας ήταν άμεση και εκθέσαμε την άποψη ότι η καθυστέρηση απόδοσης της προαιρετικής εισφοράς από το 2018 μέχρι σήμερα δημιουργεί για τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις μας οξύτατο οικονομικό πρόβλημα, που οδηγεί στο κλείσιμο των Γραφείων και αναστολή του τόσο αξιόλογου έργου μας προς όφελος των συνταξιούχων της χώρας.

Ζητήσαμε να μεταφέρει στον Υπουργό το αίτημά μας: να δοθούν οι εισφορές τουλάχιστον δύο ετών άμεσα και ας προχωρήσει η περαιτέρω νομοθετική διαδικασία που έχει κατά νου το Υπουργείο Εργασίας.

2.Συναντήσεις των εκπροσώπων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τα πολιτικά κόμματα (την ΠΟΠΣ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Ερμόλαος Λινάρδος).

Την 21/6/2022 και ώρα 12.00μ. στη Βουλή, στα Γραφεία της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κυριάκο Βελόπουλο. Ο Πρόεδρος κατανοώντας τα προβλήματα του κλάδου των συνταξιούχων, μας υποσχέθηκε ότι θα προσυπέγραφε οποιαδήποτε πρωτοβουλία άλλων Κομμάτων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των συνταξιούχων.

Στις 22/6/2022 επισκεφτήκαμε τα Γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Κουτσούμπας μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη κατανόηση και αξιοπρέπεια.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα των συνταξιούχων και στο συνεχές ενδιαφέρον του Κόμματός του για τη βελτίωση των παρεχόμενων συντάξεων, την υγεία της τρίτης ηλικίας και την απόδοση των κρατήσεων της προαιρετικής εισφοράς. Άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, υποσχόμενος ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ικανοποίηση των αιτημάτων των συνταξιούχων.

ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ