FacebookTwitter

Π .Ο . Π . Σ .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τηλ. 210 8253544 / 210-8810013/ fax:210-8819035

Τροίας 43, Αθήνα

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1947 

email: omopolit@otenet.gr   

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-2

-ΒΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ-

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

1.Συνεδρίαση Δ.Σ. ΠΟΠΣ

Α. Την 19η Ιουλίου 2022 συνήλθε στην τρίτη συνεδρίασή του το νέο Δ.Σ. της ΠΟΠΣ και αποφάσισε τα παρακάτω: 

Αίτημα -δια επιστολής- στην Κυβέρνηση για άμεση συνάντηση. 

α) Επιστολή στον πρωθυπουργό κ Κ. Μητσοτάκη για άμεση συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας μαζί του, προκειμένου να του παρουσιάσουμε αναλυτικά τα αιτήματα- προβλήματά μας και να ζητήσουμε επιτέλους λύσεις και μάλιστα άμεσα γι’ αυτά τουλάχιστον που δεν αντέχουν περαιτέρω υπομονής και αντοχής. 

β) Αίτημα-  δια επιστολής- στον Υπουργό Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη για συνάντηση, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τα πολλά προβλήματά μας και να απαιτήσουμε άμεση επίλυσή τους. 

γ) Αίτημα- δια επιστολής- στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, για άμεση συνάντηση μαζί του, για να του αναπτύξουμε ζητήματα που μας απασχολούν και διεκδικούμε τη λύση τους με τα ανάλογα επιχειρήματά μας. 

δ) Αίτημα- δια επιστολής- στον Υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου για να συζητήσουμε την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων της αρμοδιότητάς του.

Κυρίαρχα θέματα που θα τεθούν σε όλους και προφορικά στις συναντήσεις αυτές είναι: 

-Η μη απόδοση της εισφοράς των 0,20 ευρώ που ενώ εισπράττεται, δεν αποδίδεται εδώ και 5 περίπου έτη στην Οργάνωσή μας.

-Ακρίβεια: Απαίτησή μας είναι να προστατευθούν οι συντάξεις μας από τις μεγάλες αυξήσεις λόγω τιμαρίθμου. Η απόδοση του ποσού, λόγω της ακρίβειας, πρέπει να δοθεί πλήρως σε όλες τις συντάξεις, χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου ο τιμάριθμος δεν είναι αύξηση των συντάξεων αλλά προστασία από την ακρίβεια.

-Να αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα (δώρα- επιδόματα αδείας και κρατήσεις των επικουρικών του 11μηνου 2015-2016) σε όλους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.

-Επιτέλους αυτή η προκλητική παράβαση και, κατά την άποψή μας, παράνομη προσωπική διαφορά, απαιτούμε αμέσως τώρα να ενσωματωθεί στην κύρια σύνταξή μας.

-Η ΕΑΣ όχι μόνο να σταματήσει να παρακρατείται και προφανώς να μην συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, αλλά να επιστραφούν τα μέχρι 31/12/2018 παρανόμως παρακρατηθέντα.

-Απονομή των συντάξεων. Επιτέλους να λήξει αυτή η παραπλάνηση ότι πλέον αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που ξεπέρασε ακόμη και τα 5 χρόνια αρχίζει να ομαλοποιείται. Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε (από διαμαρτυρίες συναδέλφων) ότι υπάρχει εκκρεμότητα από το 2019.

-Συντάξεις χηρείας. Η τελευταία ρύθμιση του κ. Τσακλόγλου είναι πρόκληση και προσβολή για όλους μας. Όλες οι συντάξεις κάποια στιγμή γίνονται συντάξεις χηρείας και η νέα ρύθμιση τις οδηγεί σε μεγέθη φιλοδωρήματος. Αλίμονο στις οικογένειες.

-Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλισης των επικουρικών συντάξεων. Ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των νυν συνταξιούχων αλλά και αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 40 χρόνια είναι υπαρκτός, αλλά και η διασφάλιση των νέων μετά από 40 χρόνια- με πολλά και επικίνδυνα ερωτηματικά. Κατά την άποψή μας πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στο ανταποδοτικό σύστημα.

-Εκπροσώπηση του δημοσίου στις συνεδριάσεις του e ΕΦΚΑ. Ανεξήγητο και ακραία απαράδεκτο να εκπροσωπούνται 2,5 εκ. συνταξιούχοι από έναν συνάδελφο, στις συνεδριάσεις του e ΕΦΚΑ με τα τόσα πολλά προβλήματα που έχει. Είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα στις συνεδριάσεις του e ΕΦΚΑ, όταν συζητούνται θέματα του δημοσίου, να συμμετέχει εκπρόσωπος του δημοσίου, όταν συζητούνται θέματα του ιδιωτικού τομέα, ο εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα, όταν συζητούνται θέματα των αγροτών κλπ προφανώς ο εκπρόσωπος του κάθε τομέα. Εμείς τουλάχιστον επιμένουμε σε δικό μας εκπρόσωπο.Β. Εκπροσωπήσεις της ΠΟΠΣ.

α) Ομόφωνα προτάθηκε εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ στο ΜΤΠΥ, ως τακτικός, ο συνάδελφος και Γενικός γραμματέας Ερμόλαος Λιναρδος, με αναπληρωτή του τον συνάδελφο, από το ψηφοδέλτιο της μειοψηφίας, Παπαϊωάννου Αλέξανδρο.

β) FERPA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία). Αποφασίστηκε να προταθεί ως εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των συνταξιούχων νέος συνάδελφος ή συναδέλφισσα από τους εκλεγμένους στο Δ.Σ. της ΠΟΠΣ. Η γνωστοποίηση του ονόματος θα σας γίνει στην επόμενη ενημέρωση.

γ) Εκδηλώσεις των Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στις εκδηλώσεις των συνδικάτων στη ΔΕΘ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 5.00μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα συγκεντρωθούμε στο πάνω μέρος της Πλατείας Αριστοτέλους, απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου και την εξέδρα των ομιλητών. Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι, ιδιαίτερα του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και των γύρω κοντινών νομών που επιθυμούν και μπορούν, να δώσουν δυναμικά ΠΑΡΟΝ. Σε περίπτωση που αποφασιστεί συνάντηση για ενημέρωση τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες, θα σας το γνωρίσουμε εγκαίρως.

δ) Συγκρότηση Επιτροπών. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε η συγκρότηση 4 καταρχήν Επιτροπών της ΠΟΠΣ και ήδη άρχισε η στελέχωσή τους. Σε επόμενο δελτίο θα καταχωρηθούν και τα νέα ονόματα τακτικών και αναπληρωματικών, όπου αυτό απαιτείται. 

-Επιτροπή πιστοποίησης και νομιμοποίησης. Η επιτροπή αυτή αποφασίστηκε από το 71ο συνέδριο για την τρέχουσα τριετία- μέχρι την πραγματοποίηση του νέου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου μας-.

Η στελέχωσή της αποτελείται από: 

-Ερμόλαος Λιναρδος, Γενικός Γραμματέας 

-Ταπανίδης Θεόδουλος, Αντιπρόεδρος ΠΟΠΣ

-Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Μέλος Δ.Σ. 

-Ακζώτη Σουλτάνα, Αν. Γεν. Γραμματέας

-Νάκης Ιωάννης, Ταμίας.

Αναπληρωτές:

Συρίμης Γεώργιος , Πρόεδρος Εύβοιας

Κολτσίδας Δημήτριος, Σύλλογος Ροδόπης

Μπαλάσης Νικόλαος Πρόεδρος Αρκαδίας

Αθανασιάδη Αγγελική

Κουτσιλέου Λουκία -Επιτροπή Οργανωτικού. 

-Ευστράτιος Ξηρουδάκης, Αντιπρόεδρος ΠΟΠΣ

-Καρδαράκος Νικόλαος, Αναπληρωτής Ταμίας

-Μαθιόπουλος Φώτιος, Πρόεδρος Μεσσηνίας

-Γαλλιός Ιωάννης Γεν. Γραμματέας Λάρισας

-Ακζώτη Σουλτάνα, Αν. Γεν. Γραμματέας

-Νάκης Ιωάννης. Ταμίας

 

Καλούνται όλοι οι Σύλλογοι/Σύνδεσμοι της ΠΟΠΣ να ορίσουν τον δικό τους εκπρόσωπο στην Οργανωτική Επιτροπή. Οι ανωτέρω 6 συνάδελφοι αποτελούν την Κεντρική οργανωτική επιτροπή, οι οποίοι μαζί με τους εκπροσώπους των Συλλόγων/Συνδέσμων θα αποτελούν τη Γενική οργανωτική επιτροπή.

 

-Επιτροπή γυναικών και πολιτισμού. Πρόεδρος της επιτροπής αυτής ορίστηκε η συναδέλφισσα Βασιλάκου- Κατσιγιάννη Παναγιώτα. Η επιτροπή αυτή θα είναι 7μελής. Τα υπόλοιπα μέλη της κεντρικής επιτροπής θα σας ανακοινωθούν εγκαίρως μόλις ολοκληρωθεί η στελέχωσή της. Καλούνται οι Σύλλογοι/Σύνδεσμοι της ΠΟΠΣ να ορίσουν τον δικό τους εκπρόσωπο. Οι 7 πρώτοι αποτελούν την κεντρική επιτροπή, οι οποίοι μαζί με τους εκπροσώπους των Συλλόγων/ Συνδέσμων θα αποτελούν τη Γενική Επιτροπή γυναικών και πολιτισμού.

 

-Επιτροπή δημοσίων σχέσεων- επικοινωνίας και ενημέρωσης. 

Η επιτροπή αυτή θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του προέδρου της ΠΟΠΣ με συνεργάτες:

-Παναγιώτης Διονυσόπουλος, μέλος Δ.Σ. ΠΟΠΣ.

-Παπαϊωάννου Αλέξανδρος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΠΣ.

-Λιβάνιος Αντώνιος, από τον Σύλλογο ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Καλούνται οι Σύλλογοι/Σύνδεσμοι της ΠΟΠΣ να προτείνουν τον εκπρόσωπό τους στη Γενική επιτροπή. 

Όταν ολοκληρωθεί η στελέχωση των επιτροπών- μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2022- θα ακολουθήσουν οδηγίες για τον τρόπο συνεργασίας και δράσης όλων των μελών.
2.Κοινές δράσεις των Συνταξιουχικών Οργανώσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Μετά την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 24/6/22 στην Αθήνα, η οποία κρίθηκε αρκετά επιτυχής, ακολούθησαν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα. Μετά τη συνάντηση με την «Ελληνική Λύση»- στη Βουλή- και το ΚΚΕ στα γραφεία του στον Περισσό, συναντήσεις για τις οποίες σας έγινε ενημέρωση στο προηγούμενο φύλλο, ακολούθησαν οι παρακάτω:

 

Στις 13/7/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου σας έχουμε ενημερώσει με ανάλογο ενημερωτικό δελτίο.

Στις 14/7/2022 είχε συμφωνηθεί η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Τελικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου μεν αλλά με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Πέραν της υπόσχεσης ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν προέκυψε κάτι άλλο θετικό σε αυτή τη συνάντηση. Βεβαίως ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος έδειξε την έκπληξή του γιατί δεν παίρνουμε τη συνδρομή των 0,20 ευρώ από τον e ΕΦΚΑ, υποσχέθηκε ότι θα έρθει την ίδια μέρα σε επαφή με τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη και μέχρι το βράδυ θα μας ενημέρωνε για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Δυστυχώς, αυτό το τηλεφώνημα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Εξάλλου σας έχει αποσταλεί προς ενημέρωσή σας ανάλογο ενημερωτικό δελτίο των Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Στις 20/7/2022 πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, συνάντηση με το πολιτικό κόμμα ΜΕΡΑ25, του κ. Γ.Βαρουφάκη, χωρίς την παρουσία του Προέδρου, ο οποίος, όπως ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του, ήταν στον χώρο των πυρκαγιών. Οι εκπρόσωποι του κόμματος υποσχέθηκαν στήριξη στα αιτήματά μας και άμεση παρέμβαση στη Βουλή για το 0,20 ευρώ και τα αναδρομικά.

Παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα οι συναντήσεις με Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

3.Τρέχοντα

α)Αποφασίστηκε και ετοιμάζεται υπόμνημα προς όλα τα πολιτικά κόμματα με όλα μας τα αιτήματα, και θα απαιτήσουμε από τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων να μας απαντήσουν δημόσια στην εξαγγελία του προγράμματός τους στη ΔΕΘ. 

4.Λειτουργία γραφείων της ΠΟΠΣ

Γι’ αυτό το καλοκαίρι η λειτουργία των γραφείων μας (ΠΟΠΣ) θα ανασταλεί από τη Δευτέρα 1/8/22 έως την 22/8/22 (επαναλειτουργία από τη Δευτέρα 22/8/22).

Σε περίπτωση ανάγκης, σοβαρού θέματος και άμεσης επικοινωνίας, μπορείτε να τηλεφωνείτε στον Πρόεδρο ή τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ. Τα τηλέφωνά μας σας τα έχουμε αποστείλει και είναι και ανηρτημένα στην ιστοσελίδα μας. 
ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Με τις ευχές του Προέδρου και όλων των μελών του Δ.Σ. 

για υγεία και κάθε καλό σε σας και τις οικογένειές σας.
Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top