Τηλ. 210 8253544 / 210-8810013/ fax:210-8819035              Αθήνα, 2/12/2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-6

-ΒΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ-

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Α. Αποφάσεις Δ.Σ. της ΠΟΠΣ (Συνεδρίαση 15/11/2022)

1.Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

α) Οριστικοποίηση της θέσης-πρότασης της ΠΟΠΣ προκειμένου να κατατεθεί στη ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Πράγματι η πρόταση, όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τον Προέδρο και άλλα 7 μέλη του Δ.Σ. και με ψήφους 8 έναντι 3 (της μειοψηφίας), η οποία κατατέθηκε ηλεκτρονικά στην ανωτέρω επιτροπή στις 18/11/2022. Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 21/11/2022, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ, ο οποίος και κατέθεσε με άμεση ομιλία του τις θέσεις της ΠΟΠΣ και απάντησε και σε ερωτήσεις των βουλευτών. Τόσο η πρόταση όσο και η ομιλία- τοποθέτηση του Προέδρου έχουν σταλεί σε όλους τους Συλλόγους/Συνδέσμους της ΠΟΠΣ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η ΠΟΠΣ στην πρότασή της στο Κεφ. Ζ που αφορά το ΜΤΠΥ, απέρριψε το άρθρο 35, όπως δημοσιοποιήθηκε στη διαβούλευση και το οποίο μεταφέρθηκε στον αριθμό 43 στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση. Αντί αυτού, προτείνουμε ρητά και καθαρά, όπως αναφέρει η πρότασή μας, τον απόλυτο και τελικό λόγο για την περιουσία του ΜΤΠΥ την έχει η Γενική Συνέλευση των μετόχων και των μετόχων -μερισματούχων.

Όσον αφορά τον Διοικητή, τονίζουμε ότι πρέπει να είναι ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, γι’ αυτό προτείνουμε τη διαδικασία της δημόσιας προκήρυξης της θέσης και την επιλογή του από τη διακομματική επιτροπή, του κορυφαίου νομοθετικού οργάνου της ελληνικής δημοκρατίας, που είναι η Βουλή.

Για το κυρίαρχο όργανο Διοίκησης του ΜΤΠΥ, το Δ/κο Συμβούλιο προτείνουμε στα 9 μέλη τα 6 να προέρχονται με άμεση και έμμεση πρόταση από τους μετόχους και τους μετόχους-μερισματούχους. Το όργανο αυτό έχει τον κύριο λόγο για όλες τις ενέργειες και τις αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει για να λειτουργήσει εύρυθμα και νόμιμα το Ταμείο.

Συμφωνήσαμε στην πρόταση της διεύρυνσης των ασφαλισμένων από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ. Προσθέσαμε την επιστροφή του 3% από τις δημόσιες δαπάνες. Δύο περιπτώσεις αναγκαίες για την οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου.

Προτείνουμε αντί για το μπόνους των 250 ευρώ, τα Χριστούγεννα, να δοθεί το σύνολο της απώλειας του τιμάριθμου σε όλους τους συνταξιούχους και να επιστραφεί η 13η σύνταξη.

Προτείνουμε για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που έχουν ανάγκη να εργαστούν, να αλλάξει η άδικη ρύθμιση της περικοπής του 30% από την κύρια σύνταξη (ήταν 60%).

Με αυτές τις γενικές παρατηρήσεις μας θέλαμε να επισημάνουμε τη φιλοσοφία της αντίληψής μας, να μελετήσουμε, να αναλύσουμε και να καταθέσουμε τις ανάλογες προτάσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και αποφάσισαν ανάλογα τα 8 από τα 11 μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ.

Είμαστε δε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, γιατί αυτή η πολιτική μας επιλογή ακολουθήθηκε και στη Βουλή από όλα τα πολιτικά κόμματα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζήτησε την απόσυρσή του.

Στην τελική τους πρόταση τα κόμματα μέσω των εισηγητών τους κατέληξαν:

-Ψηφίζουμε όσες θετικές ρυθμίσεις εμπεριέχονται. Δηλώνουμε «παρών» για μερικές, άνευ σημασίας και καταψηφίζουμε όλες τις ρυθμίσεις που εκτιμούμε ότι είναι αρνητικές.

Η μειοψηφία των 3 στο Δ.Σ της ΠΟΠΣ ακολούθησε μαζί με κάποιες μικροομάδες και μερικούς από τους εργαζόμενους στο ΜΤΠΥ, που ονόμασαν τους εαυτούς τους «Σωτήρες», για τη διάσωση του Ταμείου, τον δρόμο της απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Έμειναν μόνοι με τη στείρα και εμμονική άποψη περί απόσυρσης του νομοσχεδίου στο σύνολό του, αδιαφορώντας για το αν άλλες κοινωνικές ομάδες βλέπουν θετικά και ωφέλιμα γι’ αυτούς κάποιες ρυθμίσεις π.χ. η απόσυρση σημαίνει μη απόδοση του μπόνους των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα σε 1.206.624 οικογένειες, που σίγουρα τα έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα να κάνουν γιορτές, τη διαγραφή χρεών πέραν της 10ετίας και τη διεύρυνση των δόσεων από 12 στις 24, προκειμένου 300.000 περίπου συμπολίτες μας να διευκολυνθούν για να πάρουν σύνταξη, την επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα από 6 μήνες στους 9 μήνες στην εγκυμοσύνη και λοχεία και τις άδειες μητρότητας κλπ.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί που στις πλάτες και σε βάρος άλλων συμπολιτών μας κάνουν «πολιτική» και θέλουν να γίνουν και παράγοντες της οικονομικής ζωής της κοινωνίας.

Πέραν αυτών, οι εν λόγω συνάδελφοι απαιτούν όχι στη διεύρυνση των ασφαλισμένων στο Ταμείο, όχι στην επιστροφή του 3% από τις δημόσιες δαπάνες και ας καταρρεύσει οικονομικά το ΜΤΠΥ, όπως προβλέπουν οι εκτιμήσεις που έγιναν στο Ταμείο, από το 2030 και μετά.

Ακόμη χειρότερα, θέλουν το Ταμείο να διοικείται από μία παρέα στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή να πάμε κατευθείαν στην ιδιωτικοποίηση και την αδιαμφισβήτητη χρεοκοπία, αρκεί να κάνουμε κάποιους αφεντικά και σε βάρος των 600.000 και πλέον μετόχων και μετόχων- μερισματούχων.

Συνάδελφοι, η ΠΟΠΣ μαζί με τους Συλλόγους/ Συνδέσμους της που στήριξαν την πρόταση της Διοίκησης, που αποδείχθηκε η καλύτερη, αλλά και αυτούς που παρασύρθηκαν από τα ψεύδη και τις στρεβλές και επικίνδυνες προτάσεις της μειοψηφίας, δηλώνει με καθαρότητα και ανυποχώρητα ότι θα δίνει όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου μας, να διαφυλαχτεί απόλυτα η περιουσία του και προφανώς να δημιουργηθούν συνθήκες καλυτέρευσης του μερίσματός μας.

Β. Συγκρότηση Επιτροπών

-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Συγκροτήθηκε τόσο στην κεντρική της μορφή με την απονομή των αξιωμάτων, όσο και στον ορισμό των αναπληρωματικών.

Αποστέλλεται συνημμένα το ανάλογο ενημερωτικό.

-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ

Συγκροτήθηκε η κεντρική επιτροπή με την απονομή των αξιωμάτων και τους αναπληρωματικούς. Συγκροτήθηκε επίσης η Γενική Επιτροπή με το σύνολο των προτεινόμενων και από τους Συλλόγους/ Συνδέσμους.

-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Συγκροτήθηκε τόσο στην Κεντρική της μορφή, όσο και στη γενική με την απονομή των ανάλογων αξιωμάτων και των αναπληρωματικών.

-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συγκροτήθηκε η Κεντρική επιτροπή με την απονομή των αξιωμάτων και τους αναπληρωματικούς καθώς και η Γενική Επιτροπή.

Οι συγκροτήσεις των ανωτέρω επιτροπών κοινοποιούνται συνημμένα με την ενημέρωση Νοεμβρίου.

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να εκπροσωπηθούν όλοι οι Σύλλογοι/Σύνδεσμοι της ΠΟΠΣ. Όσοι μέχρι τώρα δεν έχετε ορίσει τους εκπροσώπους σας, μπορείτε να το κάνετε και τώρα

Γ. Δημιουργία νέων Επιτροπών

1.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

2.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ- ΙΑΤΡΙΚΗ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Καλούνται όλοι οι Σύλλογοι/Σύνδεσμοι της ΠΟΠΣ να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο στις νέες επιτροπές μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2023.

(όνομα, επώνυμο, τηλέφωνο και email)

Δ. Συναντήσεις-Κινητοποιήσεις- Συμμετοχές

1.Μετά την οριστικοποίηση της απόφασης της ΠΟΠΣ για το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πρόταση, αφού συντάχθηκε και αποτυπώθηκε γραπτά, απεστάλη σε όλα τα πολιτικά κόμματα να την λάβουν υπόψη τους κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, όπως και με εκπροσώπους των άλλων πολιτικών κομμάτων, μας ζήτησε να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τον εισηγητή του κόμματος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κ. Γιώργο Μουλκιώτη.

Πράγματι έγινε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΠΣ, την οποία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ Ηλίας Ηλιόπουλος, η Αν. Γραμματέας Σουλτάνα Ακζώτη και ο Αν. Ταμίας Νικόλαος Καρδαράκος.

Η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και όπως φαίνεται και από το Ενημερωτικό Δελτίο του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής, το οποίο και αποστέλλεται συνημμένα, οι θέσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ έγιναν αποδεκτές.

2.Κινητοποίηση των Συνδικάτων των εργαζόμενων στις 9-11-2022.

Η ΠΟΠΣ, όπως και οι άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο στήριξε, αλλά και κάλεσε όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σε ολόκληρη τη χώρα.

Σας έχουν αποσταλεί τα ανάλογα ενημερωτικά τόσο της πρόσκλησης –συμμετοχής, όσο και του αποτελέσματος, ιδιαίτερα της Αθήνας που ήταν πράγματι ανέλπιστα μεγάλο σε συμμετοχή και ιδιαίτερα δυναμικό. Φαίνεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα επιστρέφει στις κινητοποιήσεις των μεγάλων αγώνων και στην ύψιστη αποστολή του!

3.Κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ομόφωνα αποφάσισε, στη συνεδρίαση της 15/11/2022, να τιμήσει τους ήρωες του Πολυτεχνείου και την ημέρα της Δημοκρατίας, με κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, στο ηρώο των πεσόντων.

Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ.

Σας έχει αποσταλεί και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

4.Παρουσία και συμμετοχή της ΠΟΠΣ στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Εξορθολογισμός συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στις 21/11/2022.

Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, ο οποίος αφού έστειλε ηλεκτρονικά τη θέση της Ομοσπονδίας, τόσο στον Πρόεδρο της Επιτροπής, όσο και στους Βουλευτές της Επιτροπής που εκπροσωπούν τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, πήρε τον λόγο, τοποθετήθηκε και ανέφερε τις προτάσεις της ΠΟΠΣ.

Σας έχουν αποσταλεί τόσο η πρόταση, όσο και η ομιλία του Προέδρου.

5.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 23/11/2022 στο Υπουργείο Εργασίας

Ύστερα από απόφαση της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία συμμετείχε και η ΠΟΠΣ, κατά πολλών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούσαν το ΜΤΠΥ που αναφέρονταν στο νομοσχέδιο το οποίο είχε ήδη κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

6.Η ΠΟΠΣ συμμετέχει στο συλλαλητήριο που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Γιατρών των νοσοκομείων του Δημοσίου ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στις 13.00 μ.μ. στη Βουλή κατά του απαράδεκτου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με αίτημα: Απόσυρση του Νομοσχεδίου και τη μη ψήφισή του.

7.Με απόφασή τους οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα αποφάσισαν να συνεχίσουν τόσο τις ενημερωτικές συσκέψεις, όσο και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που αρχίζουν στις 29/11/2022 και ολοκληρώνονται με τη μεγάλη συγκέντρωση –Παναττική- που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12/12/2022.

Έχουν ήδη αποσταλεί τα ανάλογα ενημερωτικά τόσο των συσκέψεων, όσο και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Η ΠΟΠΣ συμμετέχει και συνδιοργανώνει όλες αυτές τις κινητοποιήσεις και καλεί όλα τα Α’/θμια Σωματεία μας να καλέσουν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν δυναμικά, γιατί τα αιτήματά μας είναι μεγάλης σημασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε απαιτούν άμεση λύση.

8.Νόμος 4997/2022

«Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης ο ανωτέρω νόμος πλέον που αφορά και σημαντικά που μας ενδιαφέρουν άμεσα, όπως το κεφ.Ζ και τα άρθρα 37-42, που αφορούν το ΜΤΠΥ, για το οποίο τόσες διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και εντάσεις δημιουργήθηκαν προκειμένου να μην ψηφιστούν διατάξεις επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα, τη Διοίκηση και την περιουσία του Ταμείου.

Δυστυχώς, παρά το ότι, ως νομοσχέδιο, μπήκε στη διαβούλευση, στην οποία κατατέθηκαν πολλές και σημαντικές προτάσεις, που είτε απέρριπταν είτε τροποποιούσαν πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το αποτέλεσμα ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΟ. Ο Υπουργός Εργασίας δεν άκουσε κανέναν, ούτε τους φορείς ούτε τα πολιτικά κόμματα που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως και η Ομοσπονδία μας –η ΠΟΠΣ. Αγνόησε ακόμα και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και κατέθεσε το νομοσχέδιο, όπως είχε συνταχθεί εξαρχής και έτσι ψηφίστηκε.

Η ΠΟΠΣ καταγγέλλει και απορρίπτει αυτή την απαράδεκτη νομοθετική εξέλιξη και δηλώνουμε ανυποχώρητα ότι θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να προστατεύσουμε το Ταμείο μας (ΜΤΠΥ) για την βιωσιμότητά του, την εύρυθμη λειτουργία του και την προστασία της ιδιόκτητης κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας