FacebookTwitter

Π .Ο . Π . Σ .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τηλ. 210 8253544 / 210-8810013/ fax:210-8819035

Τροίας 43, Αθήνα                                                                Αθήνα, 15-2-2023

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1947 

email: omopolit@otenet.gr   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συγκλονιστική και συγχρόνως συγκινητική η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε χθες, 14/2/2023, στην πλατεία Κοραή και Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

Χιλιάδες συνταξιούχοι της Αττικής κατέκλυσαν πρώτα τις πλατείες όπου εκφωνήθηκαν οι αναλυτικές ομιλίες των Προέδρων των Ομοσπονδιών του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εκεί ακούστηκαν εκατοντάδες συνθήματα πικρίας και οργής από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι παρά το βάρος της ηλικίας για πολλούς και τα προβλήματα υγείας για αρκετούς, έστειλαν καθαρά το μήνυμα πρώτα και κύρια στην Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση σε όλο το πολιτικό σύστημα ότι τελειώνουν οι ανοχές, δεν υπάρχει άλλη αντοχή, δεν μπορούμε να αντέξουμε και άλλη υποβάθμιση των συντάξεών μας. Στη συνέχεια η πορεία, με πλημμυρισμένη την οδό Σταδίου και το Σύνταγμα, κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, όπου με έντονα συνθήματα απαίτησε να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Σταϊκούρα. Επειδή όμως ο Υπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό, συμφωνήθηκε με το γραφείο του να γίνει συνάντηση σε μία από τις επόμενες ημέρες. Εκεί αποφασίστηκε και η λήξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. 

Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό, 

Αφού πλέον ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υποτιμά, περιφρονεί και αρνείται ακόμη και τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων,Να αποφασίσει ο ίδιος,

  1. Να προστατευθούν οι συντάξεις από την ακρίβεια και να αποδοθεί ο τιμάριθμος σε όλους τους συνταξιούχους, τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη.
  2. Να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στην κύρια σύνταξη για να απαλλαγούμε επιτέλους από τα μνημόνια και τις εγκληματικές ρυθμίσεις. 
  3. Να δοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα από την επικουρική σύνταξη και τα δώρα (Χριστουγέννων- Πάσχα) και το επίδομα αδείας του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους. 
  4. Να ενοποιηθεί η ρύθμιση που αφορά τις συντάξεις χηρείας και να ενταχθούν και οι παλαιές συντάξεις χηρείας στη νομοθεσία των μετά το 2016.
  5. Θέλουμε τα χρήματά μας, θέλουμε τις συνδρομές των 0,20 ευρώ που παρακρατούνται από τις συντάξεις μας κάθε μήνα, με τη θέλησή μας και δεν αποδίδονται από το 2018, παραβιάζοντας δύο νόμους- 4387/2016 και 4611/2020. Εξάλλου κ. Πρωθυπουργέ, εσείς ανακοινώσατε στη συνάντηση που είχαμε στις 14/10/2022 ότι τα χρήματα θα ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.

Η ρύθμιση που φαίνεται ότι αποφάσισαν, για επίδομα των 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που, λόγω προσωπικής διαφοράς, δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξή τους, είναι κακή απόφαση. Αντί για αυτή, απαιτούμε να ικανοποιηθούν οι ανωτέρω από 1-5 παράγραφοι. 
Από το Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της ΠΟΠΣ

 

Λινάρδος Ερμόλαος, Γεν. Γραμματέας της ΠΟΠΣ

Αθήνα, 14/2/2023

 

Αγαπητοί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Συνταξιούχοι,

Καλημέρα σε όλους, δύναμη και υγεία και καλή χρονιά

Οι συσκέψεις που ήδη ολοκληρώθηκαν έδειξαν ότι μοναδική και αδιαμφισβήτητη επιλογή μας και σήμερα είναι η συνέχιση του αγώνα μας.

Είμαστε σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας (ψυχή τε και σώματι) με σκοπό την προβολή των οικονομικών συνθηκών, των κοινωνικών ζητημάτων και διεκδικήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Δυστυχώς, η μείωση των εισοδημάτων και των παροχών είναι μία πραγματικότητα και κυριολεκτικά έχουμε γίνει στόχος των πολιτικών λιτότητας όλων των τελευταίων Κυβερνήσεων.

Οι χαμηλές συντάξεις και η συνεχιζόμενη ακρίβεια μας έχουν οδηγήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Οι δομές αρωγής και υποστήριξης των ηλικιωμένων είναι ελάχιστες ή και εντελώς ανύπαρκτες για όσους δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες. 

Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, ξαναζεί ακόμα τον εφιάλτη των μνημονίων, γιατί βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συνέβη, πώς και γιατί συνέβη.

Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη είναι τα άτομα που εκπροσωπούμε, τα πιο ευαίσθητα, τα πιο ευάλωτα άτομα: οι άνδρες –γυναίκες ηλικιωμένοι. Οι ίδιοι άμεσα, με τις περικοπές στις συντάξεις τους αλλά και τα παιδιά τους, γιατί η κρίση προκάλεσε ανεργία και ήταν ένα πλήγμα άνευ προηγούμενου. 

Αντί για ανακατανομή του πλούτου, έχουμε κατανομή της φτώχειας. 

Αυτή τη στιγμή που ζούμε, υπάρχουν επίκαιρα κοινωνικά θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την Πολιτεία.

Πρώτον είναι η εργασία για τους νέους, για τις γυναίκες, για εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους και δεν την ξαναβρίσκουν.

Το δεύτερο είναι η κοινωνική πολιτική, η αρωγή γι’ αυτούς που δεν είναι αυτάρκεις.

Το τρίτο θέμα είναι οι εγγυήσεις για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η σύνταξη είναι ένα δικαίωμα. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και μέσα από φορολογικές πολιτικές, μειώνοντας τους φόρους για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. 

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε έντονη αντίδραση κατά της παρανομίας και της φοροδιαφυγής, γιατί η φοροδιαφυγή συνεπάγεται φτώχεια, έλλειψη πόρων.

Χρειαζόμαστε μία ενωτική προσπάθεια όλων μας, ενάντια σε μια κρίση που πλήττει την χώρα μας. 

Η πιο σημαντική προσπάθειά μας είναι να μειώσουμε την εξουσία των τραπεζών. Στο κέντρο να θέσουμε την προάσπιση των εισοδημάτων μας και την ισότητα. Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι ο ανισότητα κατανομής του πλούτου εξακολουθεί και σήμερα να παίζει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει λοιπόν αυτές οι ανισότητες, αν όχι να εξαλειφθούν, τουλάχιστον να μειωθούν. 

Στείλαμε κοινές ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, κάναμε συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας. Αλλά αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. Θέλουμε να επιστρέψουν έστω και σταδιακά, όσα άδικα και παράνομα ηγεσίες εθνικές και ευρωπαϊκές βίαια και απάνθρωπα μας έχουν αφαιρέσει. 

Είναι αδιανόητο οι διεθνείς κερδοσκόποι και τοκογλύφοι να επιρρίπτουν στους συνταξιούχους τις ευθύνες για τις σπατάλες, για τα ελλείμματα, για την υπερχρέωση, για τη διαφθορά, για τη φοροδιαφυγή.

Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι διακατέχονται από αισθήματα οργής και απελπισίας για τα σκληρά μέτρα που τους επιβλήθηκαν και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις με συνοπτικές διαδικασίες όπως:

 

  • Το πάγωμα και η μείωση των συντάξεων.
  • Το πλαφόν στη μηνιαία σύνταξη παλαιών και νέων συνταξιούχων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος των εισφορών που κατέβαλαν και στερήθηκαν.
  • Η περικοπή των δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) χωρίς να ενσωματωθούν στις μηνιαίες συντάξεις, όπως έγινε σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.
  • Η επιβολή νέας παρακράτησης από τους συνταξιούχους.
  • Η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας. 

 

Πριν από την ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού ιστού στη χώρα μας, απαιτούμε να πρυτανεύσει η λογική και να δρομολογηθεί η ορθή λύση και να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα (όπως αξιοπρεπείς συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη, πρόνοια κλπ).

Λόγω της πολύπλευρης και πολύχρονης προσφοράς τους έχουν κάθε δικαίωμα οι γηραιότεροι να προσδοκούν από τους νεότερους την τιμή, την αναγνώριση και τον σεβασμό που τους αξίζουν.

Ας μην λησμονούμε ότι οι συνταξιουχικές οργανώσεις στην πατρίδα μας είναι ταγμένες στην υπεράσπιση της κοινωνίας των πολιτών, της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, της δίκαιης κατανομής του πλούτου, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στον επιχειρούμενο κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των συνταξιούχων. 

Παράλληλα υποστηρίζουμε το δικαίωμα πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου δημόσια περίθαλψη, σε πλήρη κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών δαπανών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Καλούμαστε με το παράδειγμα και τη στάση μας να διδάξουμε τις νεότερες γενιές ότι δεν μας αρκεί μόνο να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας αλλά να επιδιώκουμε να προσθέτουμε ζωή στα χρόνια μας και να είμαστε πάντα παρόντες και χρήσιμοι στην κοινωνία. 

Μπορεί να είμαστε απόμαχοι της εργασίας αλλά όχι και της ζωής. 

Το ύψιστο θεμελιώδες δικαίωμα των συνταξιούχων θα πρέπει να είναι: «ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ».

Η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίζει ώστε αυτό το δικαίωμα να είναι εγγυημένο για όλους μας και να μην εξαρτάται από τους νόμους της εσωτερικής αγοράς και οικονομίας. 

Ας έχουμε λοιπόν απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών αλλά και του δίκαιου αγώνα που διεξάγουμε.

Θα πρέπει να φύγουμε σήμερα με τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε.

Καλούς αγώνες.

Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top