FacebookTwitter

Π .Ο . Π . Σ .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τηλ. 210 8253544 / 210-8810013/ fax:210-8819035

Τροίας 43, Αθήνα

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1947 

email: omopolit@otenet.gr   

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-4

-ΒΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ-

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022


Ο μήνας Σεπτέμβριος υπήρξε αρκετά έντονος, με γεγονότα που ανέδειξαν και δημοσιοποίησαν υπαρκτά προβλήματα που αφορούν και, σε πολλές περιπτώσεις που διευρύνεται το μέγεθος, οδηγούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας σε φτώχια ακόμα και εξαθλίωση. 

Η Ομοσπονδία μας δρομολόγησε αποφάσεις από τον Αύγουστο και τις εφάρμοσε τον Σεπτέμβριο για βασικά θέματα που μας απασχολούν εντονότατα.

 1. Μετά τις επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών Κομμάτων της Βουλής, όπου τους καλούσαμε να συμπεριλάβουν όσα από τα αιτήματα που τους τα υποβάλλαμε γραπτώς, στο πρόγραμμά τους που θα εξήγγειλαν στη ΔΕΘ. Η ΠΟΠΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Συνδικάτων στη ΔΕΘ, όπως και στη συνημμένη ανακοίνωση σας ενημερώνουμε.
 2. Ξεκίνησε η αποφασισμένη συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, πέραν των κοινών συναντήσεων με τις άλλες συνταξιουχικές Οργανώσεις, στις οποίες συμμετείχαμε σε όλες. Ο κύκλος αυτών των συναντήσεων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14/10/2022, με την συνάντηση που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. Η Οργάνωσή μας θα συνεχίσει τις δικές της συναντήσεις. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με το ΚΚΕ, όπως σας ενημερώνουμε με το ανάλογο συνημμένο έντυπο.
 3. Συντάχθηκαν επιστολές προς τις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών (ΣΚΑΙ- ΑΝΤΕΝΑ-ΕΤ1-OPEN-MEGA), τις οποίες συνημμένα σας αποστέλλουμε.
 4. Στις 20/10/2022, συναντηθήκαμε με τις άλλες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και αποφασίσαμε: α) Τη συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των Δ.Σ. Αττικής στις 22/4/2022, β) Την πραγματοποίηση περιφερειακών ενημερωτικών συναντήσεων, γ) Την πραγματοποίηση Παναττικής Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας στις 5/10/2022 στο Σύνταγμα.
 5. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας όλα τα Μέλη των Δ.Σ. της Αττικής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τη μη απόδοση της συνδρομής των 0,20 ευρώ. Πράγματι, έγινε αυτή η διαμαρτυρία αλλά ο Υπουργός Εργασίας αποχώρησε χωρίς να δει την αντιπροσωπεία, όπως του είχαμε ζητήσει. 

Η αντιπροσωπεία, κατ’ απαίτηση του Υπουργείου, τριμελής (Πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Πρόεδρος του ΙΚΑ, Προέδρος των στρατιωτικών) συνάντησε τη Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Παυλίνα Καρασιώτου, της οποίας αυστηρά της τέθηκαν, αφενός η διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη άρνηση του Υπουργού για συνάντηση και αφετέρου το θέμα, αναλυτικά, που έγινε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας (0,20 ευρώ) έξω από το Υπουργείο.

 1. Στις 27/9/2022 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της ΠΟΠΣ με τον Υφυπουργό Εργασίας. Στο επισυναπτόμενο έγγραφό μας σας πληροφορούμε για το περιεχόμενο της συζήτησης. 
 2. Στις 28/9/2022 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ, προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει για τα παρακάτω θέματα:
  • Να σταλεί επιστολή από τους Συλλόγους στον Υπουργό Εργασίας, τα ΜΜΕ της περιοχής, τους βουλευτές όλων των κομμάτων της περιοχής και τις κομματικές οργανώσεις- Ενημερωθείτε από το ανάλογο έγγραφο που σας αποστέλλουμε.
  • Απόφαση για δικαστική προσφυγή για τη διεκδίκηση των 0,20 ευρώ. Σας αποστέλλουμε ανάλογο έγγραφο συνημμένα.

 

 • Συγκρότηση Επιτροπών: 

 

 

 

 • Επιτροπή πιστοποίησης και νομιμοποίησης

 

Πρόεδρος: Ταπανίδης Θεόδουλος 

Αν. Πρόεδρος: Παπαγεωργίου Αθανάσιος 

Αντ/δρος: Ακζώτη Σουλτάνα 

Γραμματέας: Λινάρδος Ερμόλαος 

Μέλη: Νάκης Ιωάννης  

             Συρίμης Γεώργιος 

Αναπληρωτές: Αυδίκος Μιχαήλ 

                           Κολτσίδας Δημήτριος 

                           Μπαλάσης Νικόλαος 

                           Πράπας Ζαχαρίας 

                           Αθανασιάδη Αγγελική

                           Κουτσιλέου Λουκία

 

 

 • Επιτροπή Οργανωτικού

 

Πρόεδρος: Ξηρουδάκης Ευστράτιος 

Αν. πρόεδρος: Μαθιόπουλος Φώτιος

Αντιπρόεδρος: Νάκης Ιωάννης 

Γραμματέας: Καρδαράκος Νικόλαος 

Μέλη: Αρχοντάκης Γεώργιος 

              Γαλλιός Ιωάννης

              Ακζώτη Σουλτάνα

Αναπληρωτές: Γράβαλος Χρήστος

                           Οικονόμου Τριαντάφυλλος

                           Διδασκάλου Σωκράτης

                           Αλεβιζόπουλος Ιωάννης

                           Παπαθανασίου Βασίλειος 

                           Ντούρου Σοφία  

 • Επιτροπή Επικοινωνίας, Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 

Πρόεδρος: Ηλιόπουλος Ηλίας

Αν. πρόεδρος: Λιβάνιος Αντώνιος

Αντιπρόεδρος: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Γραμματέας: Μανώλης Κωνσταντακόπουλος

Μέλη: Παναγιώτης Διονυσόπουλος 

             Νάκης Ιωάννης 

             Μακρής Γεώργιος

Αναπληρωτές: Αχλαδιανάκης Εμμανουήλ 

                          Άγγελος Μπόγλου

                          Γκόγκας Χαράλαμπος

                          Αντωνίου Φώτιος

                          Κωνσταντίνος Καρακελίδης

 

(Παρατείνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου η υπόδειξη των Μελών- Εκπροσώπων των Συλλόγων στις Επιτροπές)

 

 1. Επιστολή προς τα έντυπα ΜΜΕ. Η επιστολή ήδη εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου στις εφημερίδες και τα περιοδικά. Σας αποστέλλουμε συνημμένα το ανάλογο έντυπο.
 2. Ενημερωτικό Δελτίο σχετικά με το ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΜΤΠΥ) «155 χρόνια προσφοράς στην οικογένεια των δημοσίων υπαλλήλων 1867-2022».

 

Υ.Γ.: Παρακαλούμε να ενημερώνετε όλα τα Μέλη του Διοικητικού σας Συμβουλίου, και όχι μόνο, για τα θέματα που σας στέλνουμε. 

 

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

ΜΕ ΥΓΕΙΑ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ


ΔΕΘ

Η ΠΟΠΣ σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης. Αυτή η παρουσία ήταν η πρώτη και φυσικό ήταν να διαπιστώθηκαν κάποιες αδυναμίες, που αφορούσαν κυρίως τη μεγάλη συμμετοχή. 

Παρόλα αυτά όμως πραγματοποιηθήκαν κανονικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις. 

α) Στις 11 το πρωί του Σαββάτου έγινε η ενημερωτική σύσκεψη με την παρουσία του Δ.Σ. του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και άλλων συνταξιούχων (όχι πολλοί). Ο Πρόεδρος της Οργάνωσής μας παρουσίασε αναλυτικά όλα τα θέματα που μας απασχολούν και όλες τις διεκδικήσεις που ήδη δρομολογήθηκαν. Στην ενημέρωση τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ που συμμετείχαν. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων και η εκδήλωση έκλεισε με τις απαντήσεις επί των ερωτήσεων και τη δευτερολογία του Προέδρου. 

β) Το απόγευμα με αξιοπρεπή συμμετοχή οι συνάδελφοι συνταξιούχοι, μαζί με όλα τα μέλη των Δ.Σ. της ΠΟΠΣ, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, τον Προέδρο της ΠΟΠΣ, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και άλλους συναδέλφους συνταξιούχους, παρευρέθηκαν στο συλλαλητήριο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στο άγαλμα του Βενιζέλου (αρκετοί πήγαν στη συγκέντρωση της ΧΑΝΘ) με το ανάλογο πανό της ΠΟΠΣ (καθώς και το πανό του Συλλόγου του Άργους), όπως εξάλλου φαίνονται στις ανάλογες φωτογραφίες. 

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε πορεία προς τη ΔΕΘ- Βελλίδειο, όπου είχε την ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός. Τελικά η απόφαση αυτή της ΠΟΠΣ γενικά δικαιώθηκε και πλέον έδειξε τον δρόμο στην προσπάθεια και τη συμμετοχή, για να γίνει καλύτερη του χρόνου. Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα 

Όπως είχαμε αποφασίσει, δρομολογήθηκε η διαδικασία με τα ανάλογα έγγραφα για τις συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα. 

α) Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15/9/2022 και ώρα 10.30 π.μ. με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στα γραφεία του στη Βουλή. 

Την αντιπροσωπεία της ΠΟΠΣ (Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και Ταμίας) υποδέχτηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ.Χρήστος Κατσώτης, με τον υπεύθυνο του συνδικαλισμού του Κόμματος. 

Η συζήτηση ήταν πολύ καλή και όπως μας είπε ο κ. Κατσώτης «τα αιτήματά σας από πλευράς μας είναι σωστά και δίκαια και προφανώς μπαίνουν στα υπομνήματά μας. Θα ακούσετε και τον Γραμματέα του Κόμματος κ.Κουτσούμπα, που θα ανακοινώσει το πρόγραμμά μας στη Θεσσαλονίκη». Γενική εκτίμηση: Συνάντηση επιτυχής. 


ΜΤΠΥ

155 χρόνια προσφοράς στην οικογένεια των δημοσίων Υπαλλήλων (1867-2022)

 

Το ΜΤΠΥ στη μακραίωνη ιστορία του (μετρά 155 χρόνια παρουσίας) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο προσφοράς για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα για τους 600.000 Μετόχους και Μερισματούχους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους της πατρίδας μας. 

Στη συνέχεια παρατίθενται μερικές πληροφορίες σχετικά με το ΜΤΠΥ, για καλύτερη ενημέρωση των Μελών των Συλλόγων/ Συνδέσμων μας, που αναφέρονται στη νομική μορφή, την αποστολή, τις προϋποθέσεις θεμελίωσης ατομικού δικαιώματος για μέρισμα κλπ.

Σε αυτή τη φάση αναφερόμαστε γενικά στο ΜΤΠΥ. Αργότερα θα παρουσιάζουμε, όταν δίνεται η ευκαιρία, και ερωτήσεις- απαντήσεις μερισματούχων, σχετικά με προσωπικά τους ερωτήματα. Οι απαντήσεις επί των ερωτήσεων θα δίνονται έπειτα από τη συνεργασία μας με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΜΤΠΥ που είναι αρμόδιες για τα επιμέρους θέματα.

Ζητούμε την κατανόησή σας για τυχόν ασάφειες και ελλιπείς πληροφορίες.

Ελπίζουμε ότι θα έχουμε χρήσιμα αποτελέσματα με αυτή την προσπάθειά μας.

 

Ιστορία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

1867: Στις 12 Οκτωβρίου του 1867 πενήντα κρατικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στα Γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Δημητρίου Ν. Λεβίδη και ίδρυσαν την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Μετοχικό Ταμείο προς περίθαλψην των υπαλλήλων και των οικογενειών των», με συμβολαιογραφική πράξη που εγκρίθηκε με διάταγμα. Το Ταμείο είχε αρχικά μορφή ιδιωτικού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, με μετόχους δημοσίους υπαλλήλους και μερικούς εργαζόμενους ιδιωτικών επιχειρήσεων (τράπεζες κλπ) και τα κεφάλαιά του προέρχονταν από τις καταθέσεις των αρχικών μετόχων του. 

1868: Η λειτουργία του Ταμείου ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 1868. Το πρώτο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση (η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα της Νομικής Σχολής) την 30η Νοεμβρίου του 1867 και παρέστησαν οι πρώτοι 35 μέτοχοι. Με τη σύσταση σε Σώμα του πρώτου Δ.Σ., ο Δ. Λεβίδης εκλέχτηκε ως ισόβιος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. 

1874: Καταβλήθηκαν τα πρώτα μερίσματα.

1893: Η πτώχευση της Ελλάδας επί Κυβερνήσεως Χαρ. Τρικούπη, επέφερε μείωση των μερισμάτων.

1895: ΔΩΡΕΑ ΜΙΚΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (Συμβολαιογράφου Αθηνών). Κτίρια, οικόπεδα, κτήματα και αγρούς συνολικής αξίας 75200 δρχ. ποσό εξαιρετικά μεγάλο για την εποχή. 

1897: ΔΩΡΕΑ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΟΥ. 25.000 λίρες που απέφερε στο Ταμείο 75.000 δρχ ετησίως περίπου. 1,4 εκ.δρχ. από το πλεόνασμα από την εκποίηση της περιουσίας του. 

1919: Νόμος σταθμός στην ιστορία του Ταμείου αποτέλεσε ο ν.1636 του 1919, με τον οποίο χαρακτηρίστηκε ειδικό ταμείου του κράτους με νομική προσωπικότητα, υπαγόμενο στην αρμοδιότητα του Υπ. Οικονομικών. Με τον ίδιο νόμο καθιερώθηκε το νέο καταστατικό του και προσδιορίστηκε ο προορισμός του ταμείου για την «κατ’ αναλογία του ποσού των καταθέσεων εκάστου, περίθαλψις των πολιτικών υπαλλήλων και των οικογενειών των, κατά τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου και του καταστατικού του».

1923: Υποχρεωτική ασφάλιση δημοσίων υπαλλήλων. Το 1923 ψηφίστηκε το με αρ.12/2-1/3/1923 νομοθετικό διάταγμα, που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση της νομοθεσίας του Ταμείου, όπου καθιερώθηκε η «υποχρεωτική δι’ άπαντας» συμμετοχή στο Ταμείου όλων των εν ενεργεία πολιτικών υπαλλήλων, από 1η Απριλίου του 1923, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επίσης καθιερώθηκε ότι η περιουσία κάθε θανόντος άκληρου πολιτικού υπαλλήλου περιέρχεται στο ΜΤΠΥ.

1924: Στις 9/7/1924 συντάχθηκε ο πρώτος Κανονισμός του ΜΤΠΥ. 

1942: Με το νομοθετικό διάταγμα 1050/1942 αυξήθηκε η κράτηση των καταθέσεων των μετόχων σε 3% και θεσμοθετήθηκαν οι πόροι του Ταμείου.

1981: Με το Π.Δ. 422/1981 κωδικοποιήθηκε η νομοθεσία του ΜΤΠΥ. Το Ταμείο παρέμενε πάντοτε ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελισσόταν, μεταμορφωνόταν και ενδυναμωνόταν, προκειμένου να επιβιώσει και να είναι σε θέση να επιτελεί τον καταστατικό του σκοπό, ανεξαρτήτως εθνικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων.

2014: Καταργήθηκαν με τον ν.4254/2014 οι κοινωνικοί πόροι του Ταμείου.

2016: Με τον ν.4387/2016 αναπροσαρμόστηκαν όλα τα μερίσματα, καθιερώνοντας ενιαίο τρόπο υπολογισμού με ανταποδοτικό χαρακτήρα, επαναφέροντας το Ταμείο στους καταστατικούς του σκοπούς. Παράλληλα θεσπίστηκε ο συντελεστής προσαρμογής του μερίσματος αναλόγως με την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, με στόχο την αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων.

2017: Με τον ν.4488/2017 αυξήθηκε το ποσοστό κράτησης υπέρ του Ταμείου από 4% σε 4,5% επί των τακτικών αποδοχών των μετόχων. 

2018: Με το Π.Δ. 109/2018 εκδόθηκε ο νέος οργανισμός του Ταμείου.

2020: Με τη διάταξη του άρθρου 40 του ν.4670/2020 επανήλθε η δυνατότητα που αφορούσε την επαναχορήγηση των μερισμάτων σε χήρες/ους με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους και διατηρήθηκε η δυνατότητα χορήγησης μερίσματος, εφόσον είναι ανίκανοι προς εργασία ή στα τέκνα αυτών. 

2022: Με τον ν.4922/2022 θεσμοθετήθηκε η ψηφιακή απονομή του μερίσματος. Το e-ΔΑΥΚ αποτελεί μοναδική προϋπόθεση κανονισμού του μερίσματος και την αυτοματοποιημένης διαδικασίας απονομής του. 

Νομική μορφή του ΜΤΠΥ

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είναι  Ειδικό Ταμείο του Κράτους, επικουρικής συνταξιοδότησης των τακτικών πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν αποτελεί ίδιο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αλλά συνιστά αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπαχθείσα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το Μ.Τ.Π.Υ. έχει εξαιρεθεί  ρητά, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 παρ. 2 του Ν.2227/1994 από τον συνταξιοδοτικό νόμο 2984/1992 με την αιτιολογία ότι δεν πρόκειται  για φορέα κοινωνικής ασφάλισης αλλά περί ειδικού Ταμείου του Κράτους στο οποίο μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και στηρίζεται στις εισφορές-καταθέσεις των μετόχων του και σε ίδιους πόρους.

Αποστολή του ΜΤΠΥ

Προορισμός του Ταμείου είναι σύμφωνα με το Π.Δ. 422/81 «… η κατ΄ αναλογία του ποσού των καταθέσεων εκάστου, παροχή μερίσματος εις τους μετόχους του Ταμείου και τας οικογένειας αυτών…» κατά τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις εξασφαλίζοντας παράλληλα, λόγω της επιτασσόμενης αναλογίας του πόσου των καταθέσεων με το ποσό του μερίσματος, τη βιωσιμότητά του σε μακροπρόθεσμη βάση.

Παρέχει μέρισμα, επιστρέφει δηλαδή τις συσσωρευμένες καταθέσεις στους μετόχους και στις οικογένειές τους, εξυπηρετώντας τους με φιλικό και αξιόπιστο τρόπο με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και εντιμότητα, με σεβασμό στις νομικές προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αιχμής και επενδύοντας σε διαρκή βάση στην επιμόρφωση και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του.

Προϋποθέσεις θεμελίωσης ατομικού δικαιώματος για μέρισμα

Ο μέτοχος θεμελιώνει δικαίωμα για μέρισμα αν:

α. απομακρυνθεί από την Υπηρεσία και έχει 20 χρόνια συνολικής συμμετοχής στην Ασφάλιση του Ταμείου και δικαιωθεί συντάξεως.

β. απολυθεί από την Υπηρεσία λόγω ορίου ηλικίας ή 35ετίας ή κατάργησης της θέσης κι έχει 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής

γ. δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας που δεν οφείλεται στην Υπηρεσία κι έχει 15 χρόνια συνολικής συμμετοχής

δ. δικαιωθεί σύνταξης από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, που οφείλεται στην Υπηρεσία και συμπληρώσει με εξαγορά 15ετή συμμετοχή, ανεξάρτητα από τον χρόνο συμμετοχής που έχει στο Ταμείο

ε. σύμφωνα με τον Ν. 1897/1990 (αντιτρομοκρατικός νόμος, άρθρο 1), είναι δημόσιος λειτουργός που έχει καταστεί μερικώς ή ολικώς ανίκανος εργασίας εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας ή είναι μέλος της οικογένειας αυτού (εφόσον επήλθε θάνατος) και δικαιούνται πλήρες μέρισμα.

Διοίκηση

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, με τριετή θητεία, που ορίζεται ως εξής (ΦΕΚ 885/1984, Τεύχος Β’ και ΚΥΑ 143027/565):

 • Ο Πρόεδρος και δύο μέλη (πτυχιούχοι Ανωτ. σχολής) ορίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 • Ένα μέλος, υπάλληλος Α’ βαθμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 • Ένα μέλος ορίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ)
 • Ένα μέλος ορίζεται από την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ)
 • Ένα μέλος ορίζεται από τον Σύλλογο των εργαζόμενων του ΜΤΠΥ.

Περιουσία του ΜΤΠΥ

Κινητή περιουσία

Η σύνθεση της κινητής περιουσίας του ΜΤΠΥ, στις 30/6/2022 αποτυπώνεται ως εξής:

-270.176.322 ευρώ/ 79%- Καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος

-8.722.625 ευρώ/ 3%-Μετοχές, λοιπές συμμετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

-39.129.812 ευρώ/ 11%- Μερίδα στο Κοινό Κεφάλαιο Τρ. Ελλάδος

-22.397.876/ 7%- Τίτλοι ελληνικού δημοσίου

-534.448 ευρώ/ 0,01%- Καταθέσεις στις λοιπές τράπεζες

 

Ακίνητη περιουσία

Το Ταμείο προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μέρος της περιουσίας του, πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα. Καθ’ όλη την περίοδο της λειτουργίας του αποκτήθηκαν, ανοικοδομήθηκαν, επεκτάθηκαν και ανακατασκευάστηκαν σημαντικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας που αποτελούν μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ταμείου. Τα κτίρια αυτά είναι έργα σπουδαίων αρχιτεκτόνων που συντέλεσαν στην ανάδειξη της πόλης των Αθηνών. Όλα τα ακίνητα είναι μισθωμένα, εξασφαλίζοντας έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων και της συντήρησής τους.

Ενδεικτικά: Κτίριο επί της Λυκούργου, κτίριο της πλατείας Συντάγματος, κτίριο Πανεπιστημίου και Κοραή, κτίριο επί της Λεωφ. Κηφισίας και άλλα. 

Η μηχανογράφηση του ΜΤΠΥ

Το ΜΤΠΥ από την αρχή της λειτουργίας του εφάρμοζε χειρόγραφη οργάνωση και παρακολούθηση απονομής μερισμάτων και τήρησης ατομικών μερίδων και μετόχων. 

Η δεκαετία του 1980 αποτελεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για το ΜΤΠΥ. Το ΜΤΠΥ αποτελεί μια από τις πρώτες δημόσιες υπηρεσίες  που προμηθεύτηκε πρώτο μεταχειρισμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή που απέκτησε το Ταμείο από το τότε ΜΗ.Κ.Υ.Ο (μετέπειτα ΚΕΠΥΟ και νυν Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ) και αφορούσε τον Κανονισμό Μερίσματος. Εν συνεχεία το 2001 άρχισε η ανάπτυξη εφαρμογών για όλες τις κύριες διαδικασίες του Ταμείου (πρωτόκολλο, μεταβιβάσεις μερισμάτων, προεξόφληση μερίσματος, δανείων, ελέγχου εισφορών και πόρων, τραπεζών, αναγνώρισης προϋπηρεσίας και προεξόφληση σύνταξης) και συγχρόνως ξεκίνησε και η καταβολή των μερισμάτων μέσω της ΔΙΑΣ ΑΕ, χωρίς να απαιτείται η έκδοση επιταγών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή η έκδοση ταχυδρομικών επιταγών ή η πληρωμή των μερισματούχων με αυτοπρόσωπη παρουσία στο ΜΤΠΥ. Με τις εφαρμογές αυτές, οι οποίες αναπτύχθηκαν εσωτερικά, το ΜΤΠΥ λειτουργούσε μέχρι του 2011. Από το έτος αυτό και μετά, στο ΜΤΠΥ αναπτύχθηκε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο επικαιροποιείται αδιάκοπα λόγω των αλλαγών που επέφερε η νομοθεσία την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και η αθρόα συνταξιοδότηση των υπαλλήλων του Δημοσίου Ταμείου. 

Ψηφιακή αναβάθμιση του ΜΤΠΥ

Με γνώμονα τη συνεχή ανάπτυξή του το ΜΤΠΥ αξιοποιεί σήμερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό του. 

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020, υλοποιεί το έργο με τίτλο «Ψηφιακή Αναβάθμιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 7.250.280,00 ευρώ με ΦΠΑ, με βάση την με ΑΠ.702/22-4-2021 Απόφαση ένταξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος –Ψηφιακός Μετασχηματισμός (ΕΥΔ.ΠΕ) και έχει λάβει κωδικό MIS (ΟΠΣ) 5070973.

Ψηφιακό Μέρισμα

Με τον ν.4321/2022 θεσμοθετήθηκε η ψηφιακή απονομή μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) αποτελεί πλέον προϋπόθεση και για την αίτηση απονομής μερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι μετά από την οριστικοποίηση του e- ΔΑΥΚ και την αποστολή του στο ΜΤΠΥ, δεν απαιτείται η επιβεβαίωση των δεδομένων και το μέρισμα υπολογίζεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα του Ταμείου, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς στη συνέχεια να χρειάζεται αναθεώρηση του μερίσματος. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (μετόχους του ΜΤΠΥ) να εισπράττουν το μέρισμά τους αμέσως μετά την καταβολή του τελευταίου μισθού και το Ταμείο εξοικονομεί ανθρώπινο δυναμικό για τη διεκπεραίωση άλλων εργασιών. 

(Πηγές-πληροφορίες: Στηριχθήκαμε σε Εκδόσεις του ΜΤΠΥ και σχετικές εγκυκλίους)


Προς την Εφημερίδα

(Η Αυγή, η Καθημερινή, Ο Λόγος, Ριζοσπάστης, ESPRESSO, ΚΟΝΤΡΑ NEWS, Δημοκρατία, Ελεύθερη Ώρα, Ελεύθερος Τύπος, ΕΣΤΙΑ, Των Συντακτών, Τα ΝΕΑ, Ναυτεμπορική, Παραπολιτικά, ΠΡΙΝ, ΑΞΙΑ, DOCUMENTO, REAL NEWS, Βραδινή της Κυριακής, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Το άρθρο, ΒΗΜΑ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής, Το καρφί, το Παρασκήνιο, Το Ποντίκι)Κύριε……………..,

Μετά τις ανακοινώσεις τόσο του κ. Πρωθυπουργού, όσο και των Προέδρων των πολιτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, τόσο κατά την ομιλία τους στο Βελλίδειο, όσο και τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν την επομένη, νιώθουμε πικρία και απογοήτευση, γιατί εισπράξαμε ολικώς ή μερικώς, ιδίως από τα τρία μεγάλα κόμματα, το ότι μας προσπέρασαν σχεδόν αδιάφορα, παρά το ότι τους έχουμε όλους ενημερώσει με ανάλογο γραπτό υπόμνημα για τα προβλήματά μας. 

Στη συνέχεια ήρθε η έκπληξη με τις διάφορες προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις του ψεύδους και της παραπληροφόρησης, προς την ελληνική κοινωνία που λένε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση.

ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ

Κανένας συνταξιούχος δεν πρόκειται να πάρει αύξηση ούτε ένα ευρώ. 

Συγκεκριμένα:

α) Αυξήσεις συντάξεων. Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα των υπηρεσιών του Κράτους, ο τιμάριθμος ήδη κινείται στο 12% (στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερος). Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις (προφανώς και οι μισθοί) έχουν υποστεί μείωση της αγοραστικής τους δύναμης 12%. Ήδη το 2022 όλοι πληρώνουμε το κόστος ζωής αυξημένο κατά 12% χρήματα που δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ, αφού η όποια πετσοκομμένη παροχή θα δοθεί από 1/1/2023.

Όπως ανακοινώθηκε και στη ΔΕΘ, η αναπλήρωση των απωλειών κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

1.Από τα 2,5 εκατομμύρια (περίπου) των συνταξιούχων, το1,5 εκατομμύριο θα λάβει ενίσχυση στις 1/1/2023, ποσό κάλυψης μόνο 6%. 

Επομένως, αυτό το 1,5 εκατομμύριο των συνταξιούχων θα έχουν απώλεια της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων τουλάχιστον 6% (αφορά αυτούς που δεν έχουν προσωπική διαφορά ούτε ένα ευρώ). Όσοι έχουν κάποιο ποσό προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν τη διαφορά, άρα και αυτοί ούτε 6%.

2.Το 1 εκατομμύριο που, όπως φαίνεται, έχει προσωπική διαφορά πάνω από την παροχή του 6%, θα πάρει μηδενική αναπλήρωση για την κάλυψη του τιμαρίθμου. Άρα αυτές οι συντάξεις θα έχουν απώλεια το σύνολο του τιμαρίθμου, δηλαδή τουλάχιστον 12%.

 

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, 

Από πού προκύπτει η καθημερινή πληροφόρηση των ΜΜΕ ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση;

Κατά την άποψή μας, η αύξηση προκύπτει, όταν το ποσό που δίνεται είναι μεγαλύτερο από την απώλεια του τιμαρίθμου.

Εδώ, όπως βλέπετε, σε κανέναν συνταξιούχο δε δίνεται ούτε η απώλεια του τιμαρίθμου.

 

Παρακαλούμε, 

Επειδή και την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα έχετε προσωπικά και η εφημερίδα σας είναι έγκυρη, πλήρης και αξιόπιστη, να αποκατασταθεί η αλήθεια:

-Κανένας συνταξιούχος δεν παίρνει πραγματική αύξηση- μετά από 13 ολόκληρα χρόνια- αλλά απεναντίας όλες οι συντάξεις αποδυναμώνονται αγοραστικά από 6% και πάνω.

β) Αναδρομικά του 11μήνου. Είναι περίεργο που αυτό το σοβαρό θέμα πέρασε σχεδόν απαρατήρητο (εκτός από τη δέσμευση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την επιστροφή σε τρεις ετήσιες δόσεις). Ο Πρωθυπουργός, δεν γνωρίζουμε αν ξέχασε να αναφερθεί στο θέμα, παρά το ότι είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι θα έχουμε απάντηση στη ΔΕΘ.

-Η μη απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων, έστω του 11μήνου, είναι μια πολύ μεγάλη αδικία. Ελπίζουμε ότι εσείς μπορείτε και πρέπει να την επαναφέρετε στην επικαιρότητα, γιατί η απόδοση αφορά και ενδιαφέρει πολύ τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων και βεβαίως όχι μόνο τους 350.000 που έχουν κάνει προσφυγή 

γ) Συνδρομή 0,20 ευρώ. Σύμφωνα με τους νόμους 4387 και 4611, από τους συνταξιούχους παρακρατούνται, με τη σύμφωνη γνώμη και θέλησή τους, 0,20 ευρώ κάθε μήνα από τις συντάξεις τους, προκειμένου να αποδίδονται στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις τους για τη λειτουργία τους και την αντιμετώπιση των αναγκών και υποχρεώσεών τους.

Τα χρήματα αυτά παρά το ότι παρακρατούνται, δεν αποδίδονται στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις εδώ και 5 χρόνια (από το 2018). Είναι συσσωρευμένα στους λογαριασμούς του e-ΕΦΚΑ. 

Αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραβιάζει κατάφωρα δύο νόμους και δεν δίνει τα χρήματα στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις, όπως εξάλλου επιθυμούν- γι’ αυτό πληρώνουν- και οι συνταξιούχοι. Αλήθεια, πώς προστατεύεται το δίκαιο και η νομιμότητα; Με την παραβίαση της νομοθεσίας από τον Υπουργό; 

Ελπίζουμε ότι και αυτό το θέμα θα το αναδείξετε, γιατί η παρανομία είναι καραμπινάτη και βεβαίως οι Οργανώσεις έχουν φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας και της οικονομικής τους κατάρρευσης. 

Γιατί ο κ. Υπουργός αρνείται να μας δώσει τα χρήματά μας; Δεν του ζητάμε οικονομική βοήθεια, ούτε ελεημοσύνη. Είναι δικά μας τα χρήματα και το Υπουργείο στο οποίο σήμερα προΐσταται, είναι για να υπηρετεί την ελληνική κοινωνία και όχι να την τιμωρεί.

δ) Προσωπική Διαφορά: Εφεύρεση που μόνο «αρπακτικά» θα μπορούσαν να την εμπνευστούν και να την εφαρμόσουν, προκειμένου να λεηλατήσουν για άλλη μια φορά τις συντάξεις. Είναι πολιτική ανοησία και βεβαίως κατάφωρη αδικία και προσβολή της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων, που βλέπουν και πάλι τις συντάξεις τους να γίνονται ακόμη οικονομικά ευτελέστερες. 

Είναι ντροπή για τους πολιτικούς που τη νομοθέτησαν και βεβαίως ανάλογη ντροπή και γι’ αυτούς που, όταν εδημιουργείτο, την λοιδορούσαν και τώρα τη λιβανίζουν και την ευλογούν. Αυτή η καταβόθρα κάθε αναγκαίας αύξησης των συντάξεων πρέπει τώρα να αφανιστεί. Όλες οι προσωπικές διαφορές να ενταχθούν στην κύρια σύνταξη, όπως απαιτεί το δίκαιο και η ηθική, όπως εξάλλου αυτό υπήρχε πριν τη ληστρική εφεύρεση και νομοθέτηση του νόμου «Κατρούγκαλου». 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας (ΠΟΠΣ) έχει 60 Πρωτοβάθμια Σωματεία ενεργά σε ολόκληρη της Ελλάδα και εκπροσωπούμε περίπου 350.000 πολιτικούς συνταξιούχους. 

Υ.Γ: Σας αναλύουμε τέσσερα μόνο από τα σημαντικά αιτήματα- προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνταξιούχοι και ως συνταξιουχικές οργανώσεις και προφανώς έχουμε, προς ενημέρωσή σας και της ελληνικής κοινωνίας, αρκετά ακόμη εξαιρετικά σημαντικά για τους συνταξιούχους, όπως οι συντάξεις χηρείας, η ΕΑΣ, η βάρβαρη φορολόγηση, η ακόμη μη αποκατάσταση της απόδοσης των συντάξεων, θέματα φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης κλπ.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ

 

            Ο Πρόεδρος                                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

      Ηλίας Ηλιόπουλος                                                                           Ερμόλαος Λινάρδος


Προς τον (κ. Γιώργο Αυτιά ΣΚΑΙ TV, 

Γ.Παπαδάκη ΑΝΤΕΝΑ, Δ.Οικονόμου και Α.Παυλόπουλο ΣΚΑΙ, 

Δ.Καμπουράκη OPEN, Ιορ. Χασαπόπουλο MEGA, Κ.Παπαχλιμίντζο ΕΡΤ1).
Κύριε………………………,

Μελετώντας και αναλύοντας τα ανακοινωθέντα του κ. Πρωθυπουργού τόσο κατά την ομιλία το Σάββατο στο Βελίδιο, όσο και τη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή το μεσημέρι 11/9/2022,

Διαπιστώνουμε:

α) Αυξήσεις συντάξεων. Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα των υπηρεσιών του Κράτους, ο τιμάριθμος ήδη κινείται στο 12% (στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερος). Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις (προφανώς και οι μισθοί) έχουν υποστεί μείωση της αγοραστικής τους δύναμης 12%.

Όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, η αναπλήρωση των απωλειών κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

1.Από τα 2,5 εκατομμύρια (περίπου) των συνταξιούχων, το1,5 εκατομμύριο θα λάβει ενίσχυση στις 1/1/2023, ποσό κάλυψης μόνο 6%. 

Επομένως, αυτό το 1,5 εκατομμύριο των συνταξιούχων θα έχουν απώλεια της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων τουλάχιστον 6% (αφορά αυτούς που δεν έχουν προσωπική διαφορά ούτε ένα ευρώ). Όσοι έχουν κάποιο ποσό προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν τη διαφορά, άρα και αυτοί ούτε 6%.

2.Το 1 εκατομμύριο που, όπως φαίνεται, έχει προσωπική διαφορά πάνω από την παροχή του 6%, θα πάρει μηδενική αναπλήρωση για την κάλυψη του τιμαρίθμου. Άρα αυτές οι συντάξεις θα έχουν απώλεια το σύνολο του τιμαρίθμου, δηλαδή τουλάχιστον 12%.Αναρωτιόμαστε λοιπόν κ……………….., 

Από πού προκύπτει η καθημερινή πληροφόρηση των εκπομπών της τηλεόρασης ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση;

Κατά την άποψή μας, η αύξηση προκύπτει, όταν το ποσό που δίνεται είναι μεγαλύτερο από την απώλεια του τιμαρίθμου.

Εδώ, όπως βλέπετε, σε κανέναν συνταξιούχο δε δίνεται ούτε η απώλεια του τιμαρίθμου.

 

Παρακαλούμε 

Επειδή και την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα έχετε προσωπικά και η εκπομπή σας είναι έγκυρη, πλήρης και αξιόπιστη, να αποκατασταθεί η αλήθεια:

-Κανένας συνταξιούχος δεν παίρνει πραγματική αύξηση- μετά από 13 ολόκληρα χρόνια- αλλά απεναντίας όλες οι συντάξεις αποδυναμώνονται αγοραστικά από 6% και πάνω.

β) Αναδρομικά του 11μήνου. Είναι περίεργο που δεν ακούσαμε καμία πληροφόρηση- παρατήρηση για το θέμα των αναδρομικών. Ο Πρωθυπουργός, δεν γνωρίζουμε αν ξέχασε να αναφερθεί στο θέμα, παρά το ότι είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι θα έχουμε απάντηση στη ΔΕΘ.

-Η μη απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων, έστω του 11μήνου, είναι μια πολύ μεγάλη παράλειψη. Ελπίζουμε ότι εσείς μπορείτε και πρέπει να την επαναφέρετε στην επικαιρότητα, γιατί η παρανομία αφορά και ενδιαφέρει πολύ τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων και βεβαίως όχι μόνο τους 350.000 που έχουν κάνει προσφυγή 

γ) Συνδρομή 0,20 ευρώ. Σύμφωνα με τους νόμους 4387 και 4611, από τους συνταξιούχους παρακρατούνται, με τη σύμφωνη γνώμη και θέλησή τους, 0,20 ευρώ κάθε μήνα από τις συντάξεις τους, προκειμένου να αποδίδονται στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις τους για τη λειτουργία τους και την αντιμετώπιση των αναγκών και υποχρεώσεών τους.

Τα χρήματα αυτά παρά το ότι παρακρατούνται, δεν αποδίδονται στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις εδώ και 5 χρόνια (από το 2018). Είναι συσσωρευμένα στους λογαριασμούς του e-ΕΦΚΑ. 

Αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο οι κυβερνώντες και ειδικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραβιάζει κατάφωρα δύο νόμους και δεν δίνει τα χρήματα στις Συνταξιουχικές Οργανώσεις, όπως εξάλλου επιθυμούν- γι’ αυτό πληρώνουν- και οι συνταξιούχοι. Αλήθεια, πώς προστατεύεται το δίκαιο και η νομιμότητα; Με την παραβίαση της νομοθεσίας από τον Υπουργό; 

Ελπίζουμε ότι και αυτό το θέμα θα το αναδείξετε, γιατί η παρανομία είναι καραμπινάτη και βεβαίως οι Οργανώσεις έχουν φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας και της οικονομικής τους κατάρρευσης. 

Γιατί ο κ. Υπουργός αρνείται να μας δώσει τα χρήματά μας; Δεν του ζητάμε οικονομική βοήθεια, ούτε ελεημοσύνη. Είναι δικά μας τα χρήματα και το Υπουργείο στο οποίο σήμερα προΐσταται, είναι για να υπηρετεί την ελληνική κοινωνία και όχι να την τιμωρεί.

δ) Προσωπική Διαφορά: Εφεύρεση που μόνο «αρπακτικά» θα μπορούσαν να την εμπνευστούν και να την εφαρμόσουν, προκειμένου να λεηλατήσουν για άλλη μια φορά τις συντάξεις. Είναι πολιτική ανοησία και βεβαίως κατάφωρη αδικία και προσβολή της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων, που βλέπουν και πάλι τις συντάξεις τους να γίνονται ακόμη οικονομικά ευτελέστερες. 

Είναι ντροπή για τους πολιτικούς που τη νομοθέτησαν και βεβαίως ανάλογη ντροπή και γι’ αυτούς που, όταν εδημιουργείτο, την λοιδορούσαν και τώρα τη λιβανίζουν και την ευλογούν. Αυτή η καταβόθρα κάθε αναγκαίας αύξησης των συντάξεων πρέπει τώρα να αφανιστεί. Όλες οι προσωπικές διαφορές να ενταχθούν στην κύρια σύνταξη, όπως απαιτεί το δίκαιο και η ηθική, όπως εξάλλου αυτό υπήρχε πριν τη ληστρική εφεύρεση και νομοθέτηση του νόμου Κατρούγκαλου. 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας (ΠΟΠΣ) έχει 60 Πρωτοβάθμια Σωματεία ενεργά σε ολόκληρη της Ελλάδα και εκπροσωπούμε περίπου 350.000 πολιτικούς συνταξιούχους. 

Υ.Γ: Σας αναλύουμε τέσσερα μόνο από τα σημαντικά αιτήματα- προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνταξιούχοι και ως συνταξιουχικές οργανώσεις και προφανώς έχουμε, προς ενημέρωσή σας και της ελληνικής κοινωνίας, αρκετά ακόμη εξαιρετικά σημαντικά για τους συνταξιούχους, όπως οι συντάξεις χηρείας, η ΕΑΣ, η βάρβαρη φορολόγηση, η ακόμη μη αποκατάσταση της απόδοσης των συντάξεων, θέματα φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης κλπ.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ            Ο Πρόεδρος                                                                                Ο Γεν. Γραμματέας      Ηλίας Ηλιόπουλος                                                                           Ερμόλαος Λινάρδος

         Τηλ:6932600786

Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top