Τηλ. 210 8253544 / 210-8810013/ fax:210-8819035               Αθήνα, 9/1/2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-7

-ΒΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ-

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Απολογισμός του έργου της Διοίκησης της ΠΟΠΣ από 28 Μαΐου 2023 – 31 Δεκεμβρίου 2023 και αξιοποίηση του χρόνου μας το νέο έτος 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αποχαιρετώντας το 2022 και ανατρέχοντας σε όσα γεγονότα επηρέασαν θετικά ή αρνητικά την καθημερινότητά μας και γενικά τη ζωή μας, νομίζουμε ότι όλοι αποτιμούμε αφενός τα πώς και τα γιατί και κυρίως τις ζημιές που προξένησαν αλλά και τις παρενέργειες που μας άφησαν.

Αφήνοντας κατά μέρος τις τραγικές συνέπειες σε ζωές και τις δραματικές περιπέτειες στην υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας από τον φονικό COVID 19 (κορωνοϊό) και άλλες ιώσεις που δολοφόνησαν χιλιάδες συμπολίτες μας, με πολλές ευθύνες και πολλών φορέων υγείας, επιστρέφουμε για να θυμηθούμε και να αξιολογήσουμε αποφάσεις και πράξεις που αφορούν την Ομοσπονδία μας και βεβαίως όλους τους συναδέλφους που εκπροσωπούμε.

Ως γνωστόν, η νέα Διοίκηση της ΠΟΠΣ εκλέχτηκε στις 27/5/2022 από το 71ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας. Η συγκρότηση σε Σώμα, με την απονομή των αξιωμάτων έγινε, μετά από μία μικρή περιπέτεια λόγω κορωνοϊού, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και απόλυτης ομοφωνίας.

Αρχικά ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ ευχόμαστε η νέα χρονιά του 2023, στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει, να είναι για όλο τον Ελληνισμό και για ολόκληρη την ανθρωπότητα καλύτερη από πέρυσι, ειρηνική, υγιέστερη και αλληλέγγυη.

Διαπιστώνουμε συνεχώς ότι οι ρωγμές στον κοινωνικοοικονομικό ιστό και οι παγίδες που χρόνια μας έστηναν οι ξένοι εκμεταλλευτές με τους εγχώριους ατιμώρητους υπόλογους, οδήγησαν εκατομμύρια εργαζομένων και συνταξιούχων σε εξαθλίωση και τους υποχρέωσαν ακόμη και τώρα να ζουν στα όρια τα φτώχιας και κάτω από αυτά.

Ασφαλώς, ο ελληνικός λαός εκφράζει την απόγνωσή του με την ανέχεια που απλώνεται και τη φτώχεια με την πραγματική μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Να ευχηθούμε το 2023 να είναι η χρονιά που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και στη δικαίωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Η αγαθότητα και η αγάπη του παντοδύναμου Θεού μας χαρίζει και νέα πίστωση χρόνου να ενδιαφερθούμε και να ασχοληθούμε με το έργο που έχουμε αναλάβει για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας κατά το 71ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό μας τον Μάιο του 2022.

Το νέο Δ.Σ. της ΠΟΠΣ υπό την Προεδρία του Ηλία Ηλιόπουλου παρουσιάζει επιγραμματικά το παρακάτω διοικητικό έργο για το χρονικό διάστημα από 28/5/2022 έως 31/12/2023, όπως εξάλλου σας ενημερώναμε τακτικά, αναλυτικά και άμεσα για όλα τα θέματα.

Η παρούσα ενημέρωση έχει διττό στόχο: α) Να ενημερώσει τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων/ Συνδέσμων της ΠΟΠΣ και τα Μέλη των συνταξιούχων του για τα θέματα που απασχόλησαν την Ομοσπονδία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και β) Με βάση τα πεπραγμένα της ΠΟΠΣ (λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία, την ανατροφοδοτική κριτική, αλλά και την οικονομική, υγειονομική και πολιτική συγκυρία, εθνική και παγκόσμια) να δραστηριοποιηθούμε πιο αποτελεσματικά για τη νέα χρονιά 2023, προς όφελος των συνταξιούχων μας.

Δραστηριότητες- τομείς που μας απασχόλησαν

Α) Συνταξιοδοτικά θέματα

-Αύξηση των συντάξεων (κύριων και επικουρικών- ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ)

-Επαναχορήγηση των Δώρων (13η σύνταξη)

-Αντιμετώπιση της προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξη

-Χορήγηση των παρακρατηθέντων αναδρομικών (του 11μήνου του ΕΤΕΑΕΠ-και δώρων κύριων και επικουρικών συντάξεων)

-Συντάξεις χηρείας

-κλπ

Β. Διεκδίκηση της προαιρετικής εισφοράς 0,20 ευρώ για τα έτη 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022.

Γ. Συνεργασία της ΠΟΠΣ με άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ του ιδιωτικού τομέα όπως:

-Παραστάσεις στα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών, συγκεντρώσεις, πορείες στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

-Κατάθεση σχετικών υπομνημάτων στην Κυβέρνηση, στη Βουλή, στα πολιτικά κόμματα με σκοπό τη βελτίωση των συντάξεων των συνταξιούχων, τη βελτίωση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ.

Δ. Συνεχής ανταπόκριση στα ερωτήματα των συνταξιούχων που έχουν σχέση με την έγκαιρη χορήγηση των συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ (κύριες, επικουρικές, χηρείας, ΜΤΠΥ κλπ).

Ε. Ενημέρωση των Συλλόγων/ Συνδέσμων και συνταξιούχων με την έκδοση μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου, με αναρτήσεις ενημερωτικών δελτίων στην ιστοσελίδα της ΠΟΠΣ, με σχετικά έγγραφα προς τους Συλλόγους/ Συνδέσμους.

Στ. Με έγγραφά μας προς τα ΜΜΕ (TV, έντυπα, εφημερίδες) και με συνεντεύξεις μας σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, συμμετοχή σε ημερίδες προβάλλαμε τα θέματά μας στην Αθήνα και στην Περιφέρεια.

Ζ. Με τη συμμετοχή μας –για πρώτη φορά- στην Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2022 τονίσαμε την παρουσία μας και τα αιτήματα των συνταξιούχων, για τα οποία αναφέρθηκαν τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και τα πολιτικά Κόμματα.

Η. Συγκρότηση Επιτροπών (Κεντρικών και Γενικών), που σκοπό έχουν να δραστηριοποιήσουν όλους του Συλλόγους/ Συνδέσμους της χώρας σε θέματα που αναφέρονται: νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, στις δημόσιες σχέσεις της ΠΟΠΣ, σε θέματα οργανωτικά, των γυναικών, της υγείας, συνταξιοδοτικά κλπ.

Θ. Επανασυμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της FERPA, που μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για τα θέματα των συνταξιούχων και ηλικιωμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς των Ελλήνων συνταξιούχων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ι. Η έντονη παρουσία μας και προβολή των αιτημάτων των ηλικιωμένων και συνταξιούχων τόσο με τις ομαδικές διεκδικήσεις μας, όσο και ανεξάρτητα, συνέβαλαν στην επίτευξη και άλλων διεκδικήσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος (κάρτα εισόδου στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κλπ).

ΙΑ. Επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων της Βουλής, με τα αιτήματά μας πριν την Έκθεση της ΔΕΘ, προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα που θα εξήγγειλαν.

ΙΒ. Ενημέρωση πολιτικών κομμάτων με άμεση επικοινωνία και γραπτά υπομνήματα.

ΙΓ. Αμετακίνητη διεκδίκηση των αναδρομικών του 11μήνου για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει ή όχι δικαστικά.

ΙΔ. Ενιαία αντιμετώπιση των συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2019.

ΙΕ. Με συντονισμένες προσπάθειες πείσαμε τα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών να επαναφέρουν τη δωρεάν είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Συνεχίζεται η προσπάθεια για ανάλογη διευκόλυνση και των υπόλοιπων συνταξιούχων.

ΙΖ. Ενημέρωση με τηλεφωνική επικοινωνία και με την αποστολή υπομνημάτων σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας και όχι μόνο.

ΙΗ. Η εκ νέου ενεργοποίηση των συνταξιούχων που άρχισε να παρουσιάζεται στους Συλλόγους/ Συνδέσμους της χώρας πιστεύουμε ότι θα δώσει στους απόμαχους της εργασίας αλλά όχι και της ζωής, νέα πνοή, αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής κοντά στην οικογένειά μας, μαζί με την τοπική κοινωνία μας, που τόσο την έχουμε ανάγκη όλοι μαζί.

ΙΘ. Άμεσες παρεμβάσεις σε νομοθετήματα που μας αφορούν όπως του Υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών για τις κουτσουρεμένες παροχές στις συντάξεις στον τιμάριθμο, τα απαράδεκτα και επικίνδυνα άρθρα που αφορούν το ΜΤΠΥ κλπ, το απαράδεκτο νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας και άλλα.

Κύριος παράγοντας επιτυχίας όλων των ωραίων οραματισμών μας ας είναι η ομόνοια, η αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές που ζούμε σήμερα όλοι μας. Μακριά οι προφάσεις και οι αναβολές. Εμπρός στο έργο μας! Νέες σκέψεις, νέες αποφάσεις, νέες δραστηριότητες, νέα εργασία. Ας αναπληρώσουμε τις παλιές μας ελλείψεις. «Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος...»

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

1.Την πρώτη Δεκεμβρίου 2022 υποστηρίξαμε την κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών και νοσηλευτών, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, όταν ψηφιζόταν το απαράδεκτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, όπως εξάλλου σας έχουμε ενημερώσει με ανάλογο έγγραφο και φωτογραφίες από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

2.Συμμετείχαμε στις έξι (6) περιφερειακές συγκεντρώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, τις οποίες και υποστηρίξαμε. Η ΠΟΠΣ εκπροσωπήθηκε και επισήμως είτε από Μέλη του Δ.Σ. είτε από Προέδρους των Σωματείων μας. Ο Πρόεδρος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα και το Μέλος Αθανάσιο Παπαγεωργίου παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας στη Χαλκίδα.

3.Συνδιοργανώσαμε τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 12/12/2022 μαζί με τις άλλες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, όπως και σας έχουμε ενημερώσει με ανάλογο έγγραφο και φωτογραφίες από τη συμμετοχή των συναδέλφων.

Με την ελπίδα το 2023 να είναι μια καλύτερη και δημιουργική χρονιά, σας απευθύνουμε έναν εγκάρδιο και ειλικρινή χαιρετισμό, περιμένοντας τις δικές σας απόψεις και θέσεις, τις οποίες θα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ηλιόπουλος                                                                           Ερμόλαος Λινάρδος