Τηλ. 210 8253544 – 210 8811187 – fax: 210 8819035

Είναι προαιρετική η εισφορά των συνταξιούχων

και όχι «κρυφό χαράτσι», όπως ισχυρίζεται στα ΜΜΕ

το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 4024/14-9-1992 (ΦΕΚ 75 Α’), η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.δ 645/1970 κράτηση στην μηνιαία σύνταξη των πολιτικών συνταξιούχων για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων μετατρέπεται σε προαιρετική εισφορά.
  2. Όσοι από τους συνταξιούχους δεν επιθυμούν αυτή την παρακράτηση, μπορούν να υποβάλουν απλή αίτηση στην αρμόδια (τότε) 45η Διεύθυνση Ελέγχου και Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οπότε παύει και η κράτηση από τη σύνταξή τους. Με τη μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε Ευρώ, η κράτηση αυτή ορίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σε 0,30 λεπτά του Ευρώ.
  3. Με τις προαναφερθείσες διατάξεις αλλά και με τις καταστατικές διατάξεις της ΠΟΠΣ, ορίζεται ότι από τις κρατήσεις αυτές το 70% περιέρχεται στα 58 Σωματεία των πολιτικών συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, με ιδιόκτητα Γραφεία και τα οποία είναι Μέλη της. Το 30% διατίθεται για τη λειτουργία της ΠΟΠΣ, για τη μισθοδοσία του προσωπικού της, την έκδοση της εφημερίδας «Βήμα Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων», τη διάθεσή της δωρεάν στους συνταξιούχους, τη διοργάνωση Συνεδρίων στην Αθήνα των Αντιπροσώπων των Πολιτικών Συνταξιούχων και τη συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνταξιούχων (FERPA), όπως συμβαίνει και σε όλα τα Σωματεία του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ενισχύονται έτσι οι λειτουργικές δαπάνες της Ομοσπονδίας μας και των Συλλόγων της σε όλη τη χώρα, παρέχονται στους συνταξιούχους συνταξιοδοτικές πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλές, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια (υποδείγματα αιτήσεων, προσφυγών κλπ) με σκοπό να αποφεύγουν την ταλαιπωρία και τις απαιτούμενες σε κάθε περίπτωση δαπάνες σε τρίτους.
  4. Με το Ν. 4336/2015 καταργήθηκε στις 15 Ιουλίου 2015 η προαιρετική εισφορά των πολιτικών συνταξιούχων υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) γιατί λογίστηκε ως φόρος υπέρ τρίτων, ενώ δεν είναι, γιατί με απλή αίτηση από τους συνταξιούχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διακόπτεται, και γιατί είναι ανταποδοτική, αφού διατίθεται αναλογικά στους ίδιους τους συνταξιούχους με τους 58 Συλλόγους σε όλη τη χώρα που είναι μέλη της Ομοσπονδίας μας.

Με συνεχείς παρεμβάσεις μας στους αρμόδιους Υπουργούς , στην Κυβέρνηση και στους Βουλευτές, ο αρμόδιος Υπουργός εκτίμησε την ανάγκη λειτουργίας των Σωματείων και Οργανώσεων των συνταξιούχων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου και άλλων και επανέλαβε το περιεχόμενο των καταργηθεισών διατάξεων με τις διατάξεις του άρθρου 102 του Ν. 4387/2016, για την προβολή και υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των συνταξιούχων, με τις οποίες προβλέπεται μηνιαία προαιρετική εισφορά στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στο Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων, η οποία παρακρατείται από 1η Ιουλίου 2016 (και όχι από 1η Ιουνίου του ίδιου έτους). Με την αριθ. 49426/1751/ΦΕΚ 4921 Β/30-12-2016 απόφαση για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων το ποσοστό της προαιρετικής εισφοράς είναι 32% και το ποσό που θα εισπραχθεί είναι περίπου 532.392 ευρώ και το οποίο δεν περιήλθε ακόμη στην Ομοσπονδία μας, για την Ομοσπονδία συντ/χων ΙΚΑ-ΕΤΑ 64% και για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας 4%.

1. Πληροφορούμε το Δίκτυο Συνταξιούχων να μην ανησυχεί για τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του άρθρου 102 Ν. 4387/2016, γιατί στο άρθρο 22 του Συντάγματος προβλέπεται η ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τα μέλη τους.
  2. Στο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αίτηση των μελών του και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΕΠ), παρακρατείται ένα (1) ευρώ από τη μηνιαία επικουρική σύνταξη των συνταξιούχων και αποδίδεται σ’ αυτό. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο Δ.Σ. συμφώνησε για την παρακράτηση αυτή, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία αυτού του Σωματείου.
  3. Είναι δημαγωγικός και φθηνός λαϊκισμός που όταν συμπίπτει με την αμάθεια και την ακρισία, οδηγεί στην παραπληροφόρηση: ότι οι συντάξεις μειώνονται με τα 0,20 λεπτά και όχι με τη σειρά νόμων που εκδόθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο όπως: Ν.3833/2010, 3845/2010, 3847/2010, 3865/2010, 3986/2011, 4002/2011, 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και 4387/2016, ενώ τις δυσμενείς συνέπειες από τις διατάξεις του τελευταίου νόμου, πριν από την πλήρη εφαρμογή του, δεν μπορούμε να τις υπολογίσουμε ακόμη.

Γνωρίζουμε όμως τις συνέπειες από την εφαρμογή των άλλων νόμων με τις  διατάξεις των οποίων έχουν λεηλατηθεί οι συντάξεις μας και θα είναι «έγκλημα» η παραπέρα μείωση όλων των συντάξεων, και όχι βέβαια από τη «μείωση»  των είκοσι λεπτών.

Σημειώνουμε πάντως ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πριν από την εφαρμογή αυτών των διατάξεων είχαν ενημερώσει μέσω του Διαδικτύου (Ιστοσελίδα ΔΙΑΥΓΕΙΑ) τους πολιτικούς συνταξιούχους και πολλοί συνταξιούχοι ζήτησαν να μη γίνει η παρακράτηση των είκοσι λεπτών και γι’ αυτό το λόγο οι αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα είναι αβάσιμες και ανυπόστατες.

Επομένως είναι προφανές ότι το Δίκτυο Συνταξιούχων για τους δικούς  του λόγους, παρεμβαίνει σε μία νομοθετική ρύθμιση του Νόμου 4387/2016, η οποία αποκατέστησε την αδικία που έγινε σε βάρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων και των 58 Συλλόγων της, που θα στοίχιζε τη διακοπή λειτουργίας της και των Συλλόγων της, εάν δεν είχε νομοθετηθεί.

Γιατί εμείς πιστεύομε ότι τα δικαιώματα των συνταξιούχων ανήκουν στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν καταστρατηγούνται σε καιρό ειρήνης για οποιαδήποτε αιτία.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Χρ. Μπουρδούκης                                                                  Ερμ. Λινάρδος

ε.τ. Διευθυντής του