FacebookTwitter

Π .Ο . Π . Σ .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τηλ. 210 8253544 – 210 8811187 – fax: 210 8819035

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1947

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                

Αρ.Πρωτ: 279                                                                                

Αθήνα, 22/6/2017

 

Θέμα: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ («1,8 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων στους συνδικαλιστές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ» ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, www.protothema.gr, 10-6-2017)

Σχετικά με την προαιρετική  εισφορά υπέρ των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και μάλιστα υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου (ΠΟΠΣ), που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Ν.4387/2016, με αφορμή δημοσίευμα για το ζήτημα αυτό διευκρινίζουμε τα εξής:

  1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων ιδρύθηκε το 1947, λαμβάνει από τους πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου προαιρετική εισφορά από το 1970 (Ν.Δ. 645/1970, Ν.2042/1992) μέχρι το 2015, όταν και διακόπηκε, γιατί λογίστηκε, εσφαλμένα βέβαια, ως φόρος υπέρ τρίτων, με το Ν.4336/2015 και επαναχορηγήθηκε σε μας, ύστερα από προσπάθειές μας στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και σε όλους τους Βουλευτές, με τις διατάξεις του άρθρου 102 του Ν.4387/2016. Και από 0,30 λεπτά (δηλαδή 3,60 ευρώ το χρόνο) που προβλέπονταν, περιορίστηκε στα 0,20 λεπτά του ευρώ (δηλαδή 2,40 ευρώ το χρόνο).
  2. Η προαιρετική εισφορά αποδιδόταν απευθείας από την Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην Ομοσπονδία μας. Είναι σαφές ότι δε «θεσπίστηκε» για πρώτη φορά η διάταξη αυτή και η Υπουργός Εργασίας δε «μοίρασε λεφτά» στην Ομοσπονδία μας, αντίθετα είχε υποχρέωση να αποκαταστήσει την αδικία που έγινε με την κατάργησή της με το Ν. 4336/2015.
  3. Το Υπουργείο Εργασίας καθυστέρησε να αποδώσει την προαιρετική εισφορά, λόγω της οριζόμενης διαδικασίας ανάμεσα στην οποία και ο έλεγχος των δικαιολογητικών των Συνταξιουχικών Οργανώσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γι’ αυτό υπήρχε εισφορά 1,20 ευρώ που αντιστοιχεί σε ένα εξάμηνο, ενώ είχε παρασχεθεί η δυνατότητα στους συνταξιούχους μας, εφόσον επιθυμούν, να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αίτηση μη παρακράτησης των 0,20 λεπτών.
  4. Είναι προφανές ότι το 1,8 εκ. ευρώ αφορά το σύνολο των συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  5. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων έχει ως μέλη της νομικά και όχι φυσικά πρόσωπα, πενήντα εννέα (59) Συλλόγους- Συνδέσμους Πολιτικών Συνταξιούχων σε όλους τους νομούς με παραρτήματα σε όλη τη χώρα (επαρχίες και νησιωτικές περιοχές). Από τα Σωματεία που εντάσσονται στη δύναμη της Ομοσπονδίας μας, τα 54 μέχρι τώρα έχουν ιδιόκτητα γραφεία, με χρήματα από την προαιρετική εισφορά των συνταξιούχων και ήδη προγραμματίζουμε με την εισφορά που θα μας αποδίδεται πλέον, να στεγάσουμε και τα υπόλοιπα Σωματεία μας.
  6. Με την προϊσχύουσα νομοθεσία οι Σύλλογοι ελάμβαναν το 70% της προαιρετικής εισφοράς και ακόμη περισσότερο και το 30% και λιγότερο δινόταν για τις ανάγκες λειτουργίας της Ομοσπονδίας, όπως μισθοδοσία προσωπικού, έκδοση μηνιαίας εφημερίδας με τίτλο «ΒΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων», μετακίνηση μελών Δ.Σ. της ΠΟΠΣ από και προς τις έδρες των περιφερειών τους, ετήσια Συνέδρια στην Αθήνα, συμμετοχή των συνταξιούχων σε συνταξιουχικούς, διεκδικητικούς αγώνες, μετακίνηση των εκπροσώπων των πολιτικών συνταξιούχων, συμμετοχή μας στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνταξιούχων (FERPA) και πληρωμή ενοικίων στους Συλλόγους που δεν έχουν ιδιόκτητα γραφεία, παροχή συνταξιοδοτικών πληροφοριών, οδηγιών(αιτήσεις- ενστάσεις- εφέσεις κλπ) και συμβουλών στους συνταξιούχους και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Επίσης διατίθεται δωρεάν στους συνταξιούχους η μηνιαία ενημερωτική εφημερίδα της Ομοσπονδίας με τίτλο «ΒΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων».
  7. Τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι άμισθα και μόνο το αναγκαίο για τη λειτουργία της προσωπικό είναι έμμισθο, σύμφωνα με το νόμο.

Η Ομοσπονδία μας διαχειρίζεται και διανέμει την προαιρετική εισφορά στους Συλλόγους της με ιδιαίτερη προσοχή, εκτιμώντας τις ανάγκες τους σε κάθε περίπτωση με αποφάσεις του Δ.Σ. της και με αντικειμενικό σκοπό την ενημέρωση των συνταξιούχων- μελών της για τα ζητήματα που τους απασχολούν και την αποφυγή ταλαιπωρίας και οικονομικής επιβάρυνσής τους.

  1. Σημειώνουμε ότι η διαχείριση των πόρων διενεργείται στα πλαίσια της νομιμότητας και των καταστατικών διατάξεων της ΠΟΠΣ, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ.

Μετά από τις παραπάνω διευκρινίσεις μας ελπίζουμε ότι θα εκτιμηθεί η χρησιμότητα ύπαρξης της Ομοσπονδίας μας και των Σωματείων της για την προβολή με κάθε νόμιμο τρόπο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, ιδιαίτερα στα μνημονιακά χρόνια, που μέχρι τώρα αυτοί πληρώνουν το βαρύ, βίαιο τίμημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, γιατί δε φταίνε αυτοί για το δημοσιονομικό κατάντημα της χώρας, τη χρεοκοπία και την ένταξή της στο Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και δεν μπορεί να είναι συνέχεια τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας είναι στη διάθεση όλων να δώσει κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και πληροφορία για την προαιρετική εισφορά των συνταξιούχων.

 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

      Χρ. Μπουρδούκης                                                                          Ερμ. Λινάρδος

Επικοινωνία

Τροίας 43 & Πατησίων, 1ος ΌΡΟΦΟΣ,

Στάση Αγγελοπούλου, ΑΘΗΝΑ 112 57

τηλ: 2108811187, Fax: 2108819035

email: omopolit@otenet.gr

Που Βρισκόμαστε

Go to top