FacebookTwitter

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mail osika@otenet.gr

 

Αθήνα 9/10/20

 

Δελτίο τύπου

Για τη συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αττικής  στην Αθήνα και την συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ με τον Υπουργό εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου 

Στις 8/10/20 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που είχε εξαγγελθεί από τις συνταξιουχικές οργανώσεις Αττικής της ΣΕΑ, με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. 

Οι συνταξιούχοι που μαζικά και αγωνιστικά πήραν μέρος έκαναν καθαρό ότι συμμετέχουν στους αγώνες και θα συνεχίσουν, διεκδικώντας ό,τι μέχρι σήμερα τους έχει αφαιρεθεί από τις καταστροφικές περικοπές των περασμένων χρόνων. Οι μειώσεις από τις κυβερνήσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, υφίστανται συνεχώς και έχουν προσθέσει στη ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα. 

Με βάση αυτή την απαίτηση η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ που συναντήθηκε με τους δύο υπουργούς έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων και τους έκανε καθαρό ότι οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν στο ακέραιο τα παρακάτω:

 

  • Τις περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, το άνοιγμα των νοσοκομείων και οι εκατοντάδες δομές στην υγεία, που  έκλεισαν και να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε αυτά που λειτουργούν με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές. Όπου δεν έχει εφαρμοσθεί ο νόμος 4670/20 για την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων να λυθεί άμεσα. 
  • Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων και άμεσα δωρεάν μοριακή ανίχνευση του ιού covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων. 
  • Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Οι επικουρικές συντάξεις πολλών ταμείων η απόδοσή τους εκκρεμεί  από το 2015.
  • Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015- Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους.  
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική. 
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία. 
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600Ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑ και ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (τα προβλήματα της υγείας θα συζητηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς) είναι:

Με την επικείμενη καταβολή των συντάξεων θα καταβληθούν τα αναδρομικά κουτσουρεμένα μόνο στις κύριες συντάξεις εκείνων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα  που τους έχει γίνει περικοπή με βάση τους νόμους 4051 και 4093/12. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα παρότι δεν έχει βγει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα καταθέσει άμεσα τροπολογία όπου θα δοθούν εφάπαξ αναδρομικά 11 μηνών μόνο στις κύριες συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις περικοπές που έγιναν με βάση τον Ν.4093/2012.  Με αυτό τον τρόπο το 1,5 εκατ. συνταξιούχοι από τα 2,5 του συνόλου δεν θα πάρουν τίποτα. Και αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. 

Μας διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που χρονίζουν, ότι το επόμενο διάστημα το ψηφιακό σύστημα θα αποδώσει και αυτές θα εκδίδονται με γρήγορες διαδικασίες. Καθώς θα αντιμετωπισθούν ζητήματα λειτουργίας και σύνδεσης των επιμέρους ταμείων με το ΕΦΚΑ, όπως πιο ενδεικτικά το ΝΑΤ. 

Για τα θέματα της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων ουσιαστικά το προχωρούν, με σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους παλιούς συνταξιούχους αλλά κυριότερα για τη νέα γενιά να γίνουν έρμαιο των επιχειρηματικών χρηματιστηριακών ομίλων. 

Δεν δόθηκαν θετικές απαντήσεις για άμεσες αυξήσεις στις συντάξεις όλων των συνταξιούχων μετά από τις περικοπές των δέκα χρόνων καθώς την καταβολή των δώρων μας. Όπως με όλες οι κυβερνήσεις, αρμόδιοι υπουργοί  τους δηλώνουν ότι παρακολουθούν και σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά νομοθετούν με βάση τη δημοσιονομική αντοχή της οικονομίας. Παρόμοιες είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων και θεσμών. Για την χώρα μας στοχεύουν να υλοποιηθεί η στρατηγική τους που είναι να μειωθεί το ποσοστό επί του (ΑΕΠ)  Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος για τις συντάξεις, στο 11.5% από το 15,5% που ήταν το 2018.  

Άρα οι δικαστικές αποφάσεις δεν αποδίδουν χρήματα στους συνταξιούχους αυτό επιβεβαιώνει η ζωή από την πορεία των δικαστικών αποφάσεων στην χώρα μας από το 2015 μέχρι σήμερα.

Είναι καθαρό το ό,τι  κερδίσαμε, το καταφέραμε μέσα από την αγωνιστική μας δράση. 

Ξέρουμε καλά ότι λύσεις στα αιτήματά μας θα δοθούν με πολιτικές αποφάσεις, γιατί με πολιτικές αποφάσεις έχουμε τις περικοπές. Οι κυβερνήσεις κυβερνούν και όχι τα δικαστήρια. 

Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας σε όλη τη χώρα με όλες τις μορφές με όλα τα μέτρα για την πανδημία. 

 

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις 

 

Εισήγηση που εκφωνήθηκε στην Πλατεία Κλαυθμώνος την 8/10/2020 

στα πλαίσια της συγκέντρωσης της ΣΕΑ

ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΕΡΜΟΛΑΟΣ

Γενικός Γραμματέας της ΠΟΠΣ

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Συνταξιούχοι στο δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα και φίλοι παρευρισκόμενοι στην παρούσα συνάντησή μας, ως Γενικός Γραμματέας της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ των 350.000 σας μεταφέρω εγκάρδιο και αγωνιστικό χαιρετισμό του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας και των Διοικητικών Συμβουλίων των 56 Συλλόγων μας από όλη την Ελλάδα.

Κατά τη συγκλονιστική για ολόκληρη την ανθρωπότητα πανδημία του κορωνοϊού, που, δυστυχώς, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η προσοχή και ο θαυμασμός όλων μας στρέφεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της πατρίδας μας, που με αυτοθυσία και αλτρουισμό προσφέρει βοήθεια και ελπίδα σωτηρίας σε όλους τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Ακόμα η σκέψη και η ευγνωμοσύνη μας στρέφεται σε ένα μεγάλο πλήθος αφανών και επιφανών συνανθρώπων μας που ποικιλοτρόπως συμβάλλουν, ξεπερνώντας το απλό καθήκον τους, στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής απειλής.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας η 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Ημέρα των ηλικιωμένων. Με την ευκαιρία αυτή οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας κάνουν έκκληση στις Κυβερνήσεις της Ευρώπης να υλοποιηθούν τα κοινωνικά κεκτημένα των συνταξιούχων που έχουν ψηφίσει.

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά προβλήματα, μια μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε και την Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αλλά και οι συνταξιούχοι ζούμε με την αγωνία της αυριανής ημέρας, μήπως μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις μας, μήπως υποβιβαστεί ακόμη περισσότερο η στοιχειώδης υγειονομική περίθαλψή μας.

Δυστυχώς, όμως, μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία ακούγονται και σκέψεις ανθρώπων που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα, που στρέφονται εναντίον των αποδοχών των συνταξιούχων, προκειμένου να βοηθηθούν οι νέοι μας. Τα λεγόμενά τους μας θυμίζουν τον νόμο των αρχαίων κατοίκων της Κέας (Τζιάς) που έδιναν κώνειο στους 60ρηδες, το γνωστό ως «Κείων Κώνειο», για να απαλλαγούν απ’ αυτούς, ώστε να επιβιώσουν οι νεότεροι.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι ως κοινωνική ομάδα με τις ρίζες της στο παρελθόν αντιμετωπίζει καθημερινά τη σύγκρουση του χθες με το σήμερα. Με την ανατροπή των παραδοσιακών αξιών που έθρεψαν για δεκαετίες τους ηλικιωμένους, δεν θα πρέπει να αισθάνονται τον κόσμο γύρω τους ως αφιλόξενο και εχθρικό. Πρέπει να περάσει η αντίληψη ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν είναι άτομα που απλώς ετοιμάζονται να πεθάνουν, αλλά ότι είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι στην κοινωνία μας (23%-26%).

Η Πολιτεία και σήμερα πρέπει να αξιολογήσει θετικά την προσφορά των συνταξιούχων και ακόμα δεν θα πρέπει να σηκώνουν τις θυσίες μόνο οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι πολίτες.

Δεν είναι δίκαιο οι έχοντες και κατέχοντες να μη συμμετέχουν όσο πρέπει σε αυτή την εθνική μας δοκιμασία. 

Πολύ εύστοχα και επίκαιρα και σήμερα είναι τα λόγια του μεγάλου και σεμνού ήρωα του 1821 Γιάννη Μακρυγιάννη, όταν έλεγε: «Να μην είναι εις άλλους πτωχή η πατρίς και εις άλλους πλουσία».

Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία, με τα μέτρα που παίρνει ενάντια στη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, με την πάταξη της διαφθοράς:

 

  • Να δώσει στους άνεργους νέους μας ευκαιρίες για εργασία.
  • Να προστατεύσει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες των πολυτέκνων και των χαμηλών εισοδημάτων, για μια ποιοτικά βελτιωμένη ζωή των παιδιών τους και ίσες ευκαιρίες στην Εκπαίδευση.
  • Ανάπτυξη της οικονομίας όχι όμως εις βάρος του ανθρώπινου παράγοντα.

 

Η Ομοσπονδία των Πολιτικών Συνταξιούχων θα εξακολουθήσει να καταβάλλει από κοινού με τους κλάδους των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων.

Όχι άλλος εμπαιγμός των ολίγων σε βάρος των πολλών, που είναι εκείνοι που κατ’ εξοχήν «φυλάνε Θερμοπύλες» όταν χρειαστεί. 

Η Κυβέρνηση οφείλει να χορηγήσει σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που αποφάσισαν τα ανώτατα Δικαστήρια.

Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, πρέπει να υπάρχει ανάλογος σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας. 

Ευχαριστώ όλους σας.

 

Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top