FacebookTwitter

Με την πανδημία του κορωνοϊού η πολιτική που θεωρεί την υγεία ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα και κόστος για τα κράτη, έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς παγκόσμια με τα εκατομμύρια αθώα θύματα. 

Στη χώρα μας το 2013 η τότε συγκυβέρνηση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ έκλεισε στην Αττική 8 δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία δεν άνοιξε στη συνέχεια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και συγχώνευσε εκατοντάδες κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία επικαλούμενη ότι ορισμένα είχαν χαμηλή πληρότητα (λες και ήταν ξενοδοχεία) με συνέπεια την κατάργηση 10.000 κρεββατιών και τη διαθεσιμότητα χιλιάδων υγειονομικών.

Τα τραγικά αποτελέσματα λίγο -πολύ γνωστά. Μακροχρόνιες λίστες αναμονής για εξετάσεις και χειρουργεία, ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία στα εξωτερικά ιατρεία, μειωμένες μονάδες εντατικής θεραπείας, ράντζα στους διαδρόμους των Νοσοκομείων, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υγειονομικό υλικό. Αντίθετα ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που κερδοσκοπούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που καταφεύγουν για να εξυπηρετηθούν με τα υπέρογκα νοσήλια που επιβαρύνουν τα πενιχρά εισοδήματά τους και τα ασφαλιστικά ταμεία για όσες υπηρεσίες αυτά καλύπτουν. Χώρια τα πανάκριβα φάρμακα. Αυτή λοιπόν η πολιτική όλων των Κυβερνήσεων ευθύνεται για την τραγική κατάσταση του δημόσιου και εμπορευματοποιημένου συστήματος δημόσιας υγείας και το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα αυτό έχει μετατραπεί σε κορονοΕΣΥ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Με τη μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων σε μιας νόσου, την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων κλινικών και τμημάτων για τη δημιουργία πρόχειρων μονάδων εντατικής θεραπείας και αυξημένης ευθύνης χωρίς το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό και με τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων έμειναν ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα (καρδιολογικά, ογκολογικά, νεφροπαθείς κ.λπ) με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αναφέρονται στις στατιστικές για τον κορωνοϊό. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος αλλά και στη συνέχεια παρά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις φωνές κάτω από τις μάσκες των υγειονομικών και του εργατικού κινήματος για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρά τις μεγαλοστομίες, επικεντρώθηκε μόνο σε προσλήψεις λίγων εκατοντάδων συμβασιούχων και επικουρικών. Έκανε σουρωτήρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο όνομα της ενίσχυσης του τουρισμού, των μεγάλων ξενοδοχείων, αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιριών με τη σαρδελοποίηση των επιβατών και τη διενέργεια λίγων τεστ στους χώρους εισόδου. Δεν πήρε τα ανάλογα μέτρα στα σχολεία, στους οίκους ευγηρίας, στα κέντρα μεταναστών, στα μέσα μαζικής μετακίνησης με το καθημερινό πάστωμα των επιβατών. Άφησε ανεξέλεγκτους τους εργοδότες για την υποχρεωτική λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε μικρούς χώρους. Τα τραγικά αποτελέσματα της μεγάλης διασποράς τόσο στη δυτική Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές (Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κοζάνη, Γιάννενα κλπ) είναι γνωστά.

Με τη επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου του δεύτερου κύματος και των νέων περιοριστικών μέτρων πανελλαδικά, για να μην καταρρεύσει απόλυτα το δημόσιο σύστημα υγείας, το Υπουργείο Υγείας μετακινεί γιατρούς και νοσηλευτές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψει τρύπες και από υγειονομική περιφέρεια σε υγειονομική περιφέρεια, που πραγματικά εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες με αυταπάρνηση και εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι στις πύλες των Νοσοκομείων δυνατά κάτω από τις μάσκες ακούστηκαν οι εκκλήσεις των υγειονομικών για πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος, με την αναγκαία χρηματοδότηση και την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό αλλά και την ταυτόχρονη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Κυβέρνηση αρκέστηκε στο να μπουκώσει με εκατομμύρια ευρώ τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Πρώτη της ενέργεια η αύξηση των ημερήσιων νοσηλίων από 800 σε 1600 ευρώ.

Στη συνέχεια βάφτισε επίταξη την ενοικίαση μετά από εξαντλητικά παζάρια 300 συνολικά κρεββατιών για 15 ημέρες δύο κλινικών της Θεσσαλονίκης, με προσωπικό που έστειλε από τα δημόσια Νοσοκομεία. Ιδιώτες επιχειρηματίες που αρνούνταν την επίταξη και τη συστράτευσή τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά ως μία ακόμα ευκαιρία για μεγαλύτερη κερδοσκοπία με τις πολυδάπανες ιατρικές υπηρεσίες. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα «τσέπωσαν» πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για τεστ μοριακού ελέγχου. Πρόσφατα με απροκάλυπτους εκβιασμούς παζάρεψαν τα όρια της τιμής στα 60 ευρώ από τα 40 για τα μοριακά τεστ και στα 20 ευρώ από 10 για τα rapid τεστ, που θα καλύπτονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Από όλη αυτή την ιστορία επιβεβαιώνονται όχι μόνο οι σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης που δεν επέταξε τον ιδιωτικό τομέα Υγείας αλλά και πόσο «ξένο σώμα» και παρασιτικός παραμένει αυτός σε σχέση με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας, δίνοντας μία γεύση για τα μελλούμενα της διεύρυνσης της σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση  με τον προϋπολογισμό του 2021 μειώνει κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία για την ολοκληρωτική άλωσή της από τους ιδιώτες επιχειρηματίες και κατά 96 εκατομμύρια ευρώ για τη ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Την Πρωτοβάθμια Υγεία που πρέπει να αποτελεί πυλώνα για την πρόληψη και τώρα εν μέσω πανδημίας στήριγμα για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων από τα ήπια κρούσματα και τις άλλες παθήσεις. 

Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας φτιαγμένο από τα παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και κόστος, κατά τα πρότυπα των άλλων προηγμένων καπιταλιστικών χωρών που κατέρρευσαν από έναν ιό και έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλια εκατομμύρια νεκρούς. 

Όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο η Κυβέρνηση με την αποθέωση της ατομικής ευθύνης σε βάρος της κρατικής ευθύνης, με εκβιαστικά διλήμματα αλλά και με βάρβαρα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να βάλει στον γύψο την πολιτική δράση και τις κινητοποιήσεις και τις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. 

Δίκαια αιτήματα που ακούστηκαν μαχητικά και δυνατά και παράλληλα καταδικάστηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης που επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί με πρόσφατο παράδειγμα του κλίματος εφησυχασμού και τις προσδοκίες του εμβολιασμού που θα εξαφανίσει τάχα με τη μία την πανδημία.

Η διαδικασία του εμβολιασμού με νέα εμβόλια, προϊόντα ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κρατών για την εξασφάλιση μεγαλύτερης μερίδας αγοράς και κερδών, έχοντας εξασφαλίσει εκ των προτέρων για έρευνα και διάθεση δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Μονοπωλιακοί όμιλοι που κατέχουν τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα και δεν μεταβιβάζουν σε άλλες παραγωγικές μονάδες την τεχνογνωσία. Έτσι αποφασίζουν κάθε φορά πόσες ποσότητες εμβολίων θα παράξουν ανάλογα με την απόδοση των επενδύσεων και επωφελούνται από την έλλειψη εμβολίων διατηρώντας υψηλά τις τιμές . 

Ήδη η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα λειτουργήσουν πανελλαδικά και τμηματικά 1018 εμβολιαστικά κέντρα, ανάλογα με την προμήθεια των εμβολίων, τα οποία και θα εμβολιάζουν 2 εκατομμύρια άτομα το μήνα. Με δεδομένο ότι για να επέλθει η πολυπόθητη ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, θα απαιτηθούν 7,5 εκατομμύρια διπλά εμβόλια. Το ζητούμενο όμως είναι πώς θα γίνει πράξη αυτός ο μεγαλεπήβολος σχεδιασμός σε μία περίοδο του δεύτερου κύματος με τη γνωστή τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς την πρόσληψη του απαιτούμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Για τη στελέχωση και λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων δεν επαρκεί η μετακίνηση προσωπικού από δομή σε δομή και ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας. Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τα εμβόλια και την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 85, άρχισε η ταλαιπωρία αυτών που καλούνται να μετακινηθούν από νησί σε νησί και σε μεγάλες αποστάσεις. Πέραν των άλλων δεν διασφαλίζεται η μεταφορά ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. 

Για να γίνουν ο μαζικοί εμβολιασμοί χρειάζονται υποδομές, επαρκές (ποσοτικά και ποιοτικά) υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό και επάρκεια εμβολίων. 

Τελικά η Κυβέρνηση ενώ δίνει χρήματα με τη σέσουλα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους καναλάρχες για την παραπλάνηση και την πλύση εγκεφάλου του λαού μας, είναι φειδωλή στη διάθεση κονδυλίων για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική πρόνοια. Για την ενίσχυση των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται βάναυσα.

Η προϋπάρχουσα οικονομική κρίση που επιτείνεται από την πανδημία θα επιφέρει νέα συσσωρευμένα κέρδη για τα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και περισσότερες απολύσεις, μεγαλύτερη ανεργία, 10ωρη απασχόληση και μείωση μισθών των εργαζομένων και στις συντάξεις των συνταξιούχων, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Το βέβαιο είναι ότι οι όποιες επιχορηγήσεις, δάνεια και οι ενισχύσεις από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού μας και θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των μονοπωλίων στους τομείς της ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης (ανεμογεννήτριες κλπ) και της ψηφιακής τεχνολογίας κλπ. Εν τέλει το εργατικό και λαϊκό κίνημα οφείλει να μην παρασυρθεί από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της Κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων για δήθεν δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και να αγωνιστεί για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του για μία καλύτερη ζωή. ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΚΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΠΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top