FacebookTwitter

Προς τους Συλλόγους/Συνδέσμους Πολιτικών Συνταξιούχων

όλης της χώραςΑγαπητοί συνάδελφοι,

Σχετικά με την πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων σας ενημερώνουμε ότι παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8-10-2021 μεγάλη και εντυπωσιακή συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Πλατεία Κλαυθμώνος και μάλιστα υπό βροχή.

Οι 10 Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις συμφωνήσαν να υπάρξει μια κεντρική ομίλα από τον πρόεδρο Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Κουμπούρη, λόγω ακριβώς των καιρικών συνθηκών και στη συνέχεια να ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου για να εκθέσουμε τα αιτήματά μας στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Πρωθυπουργός λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», όπως μας είπαν, δεν μπορούσε να μας δεχτεί και γι’ αυτό έγινε συνάντηση 5 αντιπροσώπων των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, λόγω του περιορισμού της πανδημίας, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.

Συμφωνήσαμε να ζητήσουμε απ’ τον κύριο Υπουργό συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και μόνο χωρίς να συζητήσουμε τα αιτήματά μας και ακόμα τονίσαμε την αναγκαιότητα να δεχτεί τους αντιπροσώπους των συνταξιούχων , όπως και οι προγενέστεροι Πρωθυπουργοί της χώρας.

Ο κ. Υπουργός κατά τη συζήτησή μας δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτακη, για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Εκθέσαμε όμως στον κ. Υπουργό το ζήτημα της απαράδεκτης από κάθε άποψη καθυστέρησης απόδοσης της προαιρετικής εισφοράς στις δικαιούχες Συνταξιουχικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4387/2016, άρθρο 102 και 4611/2019, άρθρο 41) και ότι τα Σωματεία μας δεν επιχορηγούνται από το 2018 μέχρι σήμερα, δηλαδή 4 χρόνια.

 

Ο κ. Υπουργός στο σημείο αυτό έδειξε «έντονο» ενδιαφέρον και την ίδια μέρα μας πληροφόρησε ότι η προαιρετική εισφορά θα αποδοθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2021.

Από την πλευρά πάντως του Υπουργείου Εργασίας διατυπώθηκε η άποψη ότι η καθυστέρηση απόδοσης της εισφοράς οφείλεται «στην καλύτερη κατανομή και διαφάνεια» για τις οργανώσεις των συνταξιούχων. Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει λογική βάση, γιατί οι σχετικοί νόμοι ορίζουν τον τρόπο απόδοσης της σχετικής προαιρετικής εισφοράς.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια στο Υπουργείο Εργασίας για να τακτοποιηθεί αυτή η πολύχρονη εκκρεμότητα.

Σας αποστέλλουμε κείμενο – χαιρετισμό του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας, που δεν εκφωνήθηκε, λόγω των καιρικών συνθηκών και που κατά την ανάγνωσή του θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλα ζητήματα, όπως το μεγάλο κύμα της ακρίβειας που επηρεάζει τη ζωή μας, ο καθορισμός του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων για τους επιζώντες συζύγους που δικαιώθηκαν σύνταξη λόγω θανάτου πριν από την ισχύ του νόμου 4387/2016 και λοιπά.

Ελπίζουμε να αποδοθεί η προαιρετική εισφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα έχετε γι’ αυτό άμεση ενημέρωση.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


Χρήστος Μπουρδούκης, Πρόεδρος της ΠΟΠΣ

Ομιλία στην πανελλαδική συγκέντρωση 8/10/2021 στην Αθήνα


Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου που εκπροσωπώ, σας καλωσορίζουμε στη σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση που γίνεται κάτω από τις πιο δύσκολες υγειονομικές συνθήκες της παγκόσμιας, φονικής πανδημίας, με 15.000 νεκρούς και στη χώρα μας. Παρόλα αυτά είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματά μας. Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες, γιατί οι συντάξεις μας έχουν υποστεί συντριπτικές μειώσεις από τις παράνομες περικοπές κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τους απόμαχους της εργασίας, τους συνταξιούχους, στους οποίους άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει, όπως έγινε με την επιστροφή των κουτσουρεμένων αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές των συντάξεων με τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης, μετά την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανεξάρτητα από τις προσφυγές που έχουν γίνει.

Αξιώνουμε την αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των δώρων, την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τη διακοπή της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων, τη διασφάλιση και την ενίσχυση της χρηματοδότησης του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών και μάλιστα στον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Η νομοθέτηση από την Κυβέρνηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος της επικουρικής σύνταξης οδηγεί στην κατάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, στον ατομικό κουμπαρά χωρίς καμία κρατική εγγύηση και ενέχει μεγάλους κινδύνους για τους νέους εργαζόμενους και ασφαλισμένους αλλά και για τους σημερινούς συνταξιούχους, γιατί άλλο πράγμα είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και τα χρηματιστηριακά κέρδη και άλλο η ανθρώπινη ζωή.

Για όλα αυτά συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας.

Οι απόμαχοι της εργασίας, οι στυλοβάτες της οικονομικής και πνευματικής προόδου της κοινωνίας δικαιούνται περισσότερο σεβασμό και περισσότερη αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστώ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Χρ. Μπουρδούκης Ερμ. Λινάρδος

Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top