FacebookTwitter

Π .Ο . Π . Σ .

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τηλ. 210 8253544 / 210-8810013/ fax:210-8819035                  Αθήνα, 23/3/2022

Τροίας 43, Αθήνα                                                                         Αρ.πρωτ: 122

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ 1947 

email: omopolit@otenet.gr   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 22/3/2022 των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, η οποία παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν επιτυχής. 

Μετά την κεντρική ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας, την οποία σας στέλνουμε, και το τέλος των χαιρετισμών των αντιπροσώπων των Οργανώσεων, η συγκέντρωση κατέληξε στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι πρόεδροι των Οργανώσεων σε περιορισμένο αριθμό συνάντησαν τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα και συζήτησαν σε φιλική ατμόσφαιρα τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους συνταξιούχους. Ο κ. Υπουργός είπε ότι τα μέτρα στήριξης για τους πολίτες είναι αυτά που ανακοινώθηκαν απ’ τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν απ’ τους αρμόδιους Υπουργούς. Αποβλέπουν κυρίως στην υποστήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι επικεφαλής των Οργανώσεων επέμεναν για τη στήριξη όλων των συνταξιούχων, αφού αυτοί έχουν υποστεί τη λαίλαπα των περικοπών κατά τη μνημονιακή περίοδο και τώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης (ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο, πληθωρισμό), ανατιμήσεων και ακρίβειας αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία για τη διαβίωσή τους. 

Στην επιμονή μας ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο ο προϋπολογισμός πέρα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, γιατί διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα και δεν μπορεί να γίνει καμία αύξηση στις συντάξεις. 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι προφανές ότι ο δρόμος για τη βελτίωση της οικονομικής μας θέσης είναι ανηφορικός και δύσκολος, γι’ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε στη δυνάμωση του συνταξιουχικού κινήματος για κάθε δίκαιη διεκδίκηση. Αυτό εξαρτάται από τη διάθεση που έχει ο καθένας μας αλλά και από τη διάθεση όλων μαζί. 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

            Ο Πρόεδρος                                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

      Χρ. Μπουρδούκης                                                                                  Ερμ. Λινάρδος

 


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΠΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΗ

Αθήνα, 22/3/2022

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Σας απευθύνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ανάμεσά τους και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου και σας καλωσορίζουμε στη σημερινή παναττική συγκέντρωση, που γίνεται και αυτή κάτω από τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας με 27.000 νεκρούς. 

Είμαστε πάλι στον δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας για αποκατάσταση των ρημαγμένων συντάξεών μας κύριων και επικουρικών, από τις ανελέητες περικοπές των μνημονιακών νόμων, που εξακολουθούν να είναι στο ίδιο επίπεδο για πολλά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται και μεγαλώνουν τα προβλήματά μας.

Στη μεγάλη συγκέντρωση στις 14 Δεκεμβρίου 2021, στην ίδια πλατεία είχαμε μιλήσει για το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης που επηρεάζουν την ατομική και οικογενειακή ζωή μας, πριν ακόμα ξεσπάσει o πόλεμος, η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. 

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι είμασταν και είμαστε ενάντια σε κάθε εισβολή και σε κάθε πόλεμο, τον οποίο και καταδικάζουμε, γιατί πιστεύουμε πως οι όποιες διαφορές μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Ο πόλεμος αυτός στην Ευρώπη, που γίνεται για τα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων, αλλά πληρώνουν οι λαοί, όπως και κάθε πόλεμος, πέρα από τον βαρύτατο φόρο αίματος, αφήνει τεράστιες υλικές καταστροφές, επηρεάζει τη διεθνή οικονομία και τη ζωή όλων μας. Ήδη οι συνέπειες αυτού του βάρβαρου πολέμου έχουν φτάσει και στη χώρα μας.

Πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μπροστά στο «τσουνάμι» της ακρίβειας και των ανατιμήσεων με διάγγελμά του στις 16 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης των πολιτών, τα οποία εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Μεταξύ αυτών των μέτρων που αφορούν στους συνταξιούχους είναι η πασχαλινή επιταγή των 200 ευρώ για περιορισμένο αριθμό χαμηλοσυνταξιούχων (670.000 περίπου, ήτοι το 27% σε σύνολο συνταξιούχων 2.500.000) και η επιδότηση στα καύσιμα 13 εύρω περίπου το μήνα για 3 μήνες, για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο με οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο. Και στο πετρέλαιο κίνησης από 2 ευρώ θα είναι 1,85 ευρώ το λίτρο, αντί στα καύσιμα να καταργήσει τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Το πακέτο κατά της ακρίβειας και της έκρηξης του πληθωρισμού που τρέχει προς το 8%, δεν επαρκεί για τη θεραπεία των οικογενειακών προϋπολογισμών. Γιγαντώνεται το κύμα ακρίβειας και παγιώνεται στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες, ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά ανάμεσά τους οι συνταξιούχοι στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αισθάνονται ανυπεράσπιστοι μπροστά στη λαίλαπα των ανατιμήσεων, μετά και την αποστολή των πράγματι καυτών λογαριασμών στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Ο κ. Πρωθυπουργός είπε μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωσή του «Πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης, αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» και έδωσε τον χαρακτηρισμό στα μέτρα «ως μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας».

Πάντως είπε και τη λέξη «ψίχουλα». Πράγματι δεν παρέχουν ουσιαστική προστασία μπροστά στην τρομακτική κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας κατά την οικονομική κρίση. 

Όπως γράφεται στον Τύπο, πολλές χώρες στην Ευρώπη για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές έχουν μειώσει ειδικούς φόρους και ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και πρώτα στα καύσιμα ,κάτι που η κυβέρνηση δεν κάνει και δεν παίρνει μέτρα στήριξης για τους πολίτες, τους εργαζόμενους και όλους τους συνταξιούχους.

Όπως, όμως, έχουν σήμερα τα πράγματα, εμείς, οι απόμαχοι της δουλειάς, αλλά όχι της ζωής και του αγώνα, δίνουμε για μία ακόμη φορά το αγωνιστικό παρόν και θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο, αφού ξέρουμε καλά πως ό,τι μέχρι σήμερα κερδίσαμε είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας, της δυναμικότητας και της ενότητας του συνταξιουχικού κινήματος.

Ζητούμε επομένως από την Κυβέρνηση:

  1. Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης με αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής. Η 13η σύνταξη είχε δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους ως ποσοστό της ακαθάριστης μηνιαίας σύνταξης καταβαλλόμενο κάθε χρόνο, με τον νόμο 4611/2019.
  2. Την απόδοση του 0,5% του ΑΕΠ του τακτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με τον Ν.4670/2020.
  3. Την επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), όπως κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  4. Την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον e ΕΦΚΑ για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αντί της πιστοποίησης ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων με οικτρά αποτελέσματα, για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών συντάξεων και της πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με παχυλούς μισθούς σε διευθυντικές θέσεις, υποκαθιστώντας ή καταργώντας την υπηρεσιακή ιεραρχία. 
  5. Την ενίσχυση της χρηματοδότησης του δημόσιου ΕΣΥ για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, που το προσωπικό του αναδείχθηκε σε ηρωικές μορφές κατά την πανδημία.
  6. Την επαναφορά της επικουρικής ασφάλισης στο αναδιανεμητικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης. Η κοινωνική Ασφάλιση και η προστασία των συνταξιούχων είναι υποχρέωση του κράτους και δεν είναι των ασφαλιστών, των τραπεζιτών και των διαχειριστών των ασφαλιστικών οργανισμών του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό επιμένουμε στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που διέπεται από τη διανεμητική αρχή της αλληλεγγύης και όχι της σύγκρουσης των γενεών.
  7. Την ανάκληση της σχετικής ανάλγητης εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία δε μεταβιβάζεται το ποσό της εθνικής σύνταξης στους επιζώντες συζύγους (χήρα-χήρο) σε περίπτωση θανάτου, μετά τη λήξη της τριετίας, εφόσον αυτοί είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας και παίρνουν τη δική τους εθνική σύνταξη. 

Τέλος, να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των συνταξιούχων και η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για όλους τους πολίτες και τους συνταξιούχους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Το συνταξιουχικό κίνημα συνεχίζει και δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα για τη δικαίωση των συνταξιούχων.

 

Σας ευχαριστώ.Επικοινωνία

Σας ενημερώνουμε ότι η γραμμή του fax (210-8819035) επαναλειτουργεί και έχει προστεθεί και μία επιπλέον τηλεφωνική γραμμή της ΠΟΠΣ το 210-8810013.

Η γραμμή 210-8811187 ΔΕΝ υπάρχει πλέον.

Παραμένει το ίδιο emai: omopolit@otenet.gr για την επικοινωνία σας με την Ομοσπονδία.

Go to top